Nem a szárazság miatt

2022.08.10. 17:30

Gólyák sétálgatnak a makói utcákon

Az elmúlt napokban Makó több pontján lehetett látni lakott területen, úttesten, járdán sétálgató, látszólag teljesen egészséges gólyákat. Megkérdeztünk egy szakembert, mi állhat az első pillantásra furcsa jelenség mögött.

Szabó Imre

Úgy tűnik, a gólya nyugodt és nem zavarja az emberek közelsége, békésen sétálgat a járdán. Fotó: Makón élek csoport

A facebook Makón élek csoportjában fényképes bizonyítékot is lehet látni arról, hogy itt-ott gólyák sétálgatnak lakott területen, járdán, úttesten, az ember közelségétől nem zavartatva. Szemtanúk jelzése alapján Újváros városrészben fordult elő ilyesmi a leggyakrabban – ezt persze magyarázza, hogy itt van a legtöbb gólyafészek. A lencsevégre kapott madarak a fényképek tanúsága szerint felbukkantak az otteni római katolikus templom közelében, egy edzőteremnél és több utcában.

Makón a gólyák nagy tiszteletnek örvendenek, sok a madárbarát, ezért a nem mindennapi jelenség kapcsán sokan mondták el véleményüket a fotókhoz hozzászólva. Volt, aki azt írta, a rendkívüli szárazság lehet az oka a dolognak, és érdemes az állatnak vizet, esetleg némi csirkefalatot is adni. Mások szerint az itatás javallott, az etetés azonban nem, mert így leszokhat a ragadozó életmódról. Volt, aki azt gondolta, egyszerűen egy fiatal gólyáról van szó, aki még most tanul repülni, illetve igyekszik felfedezni a környéket. Többen azt javasolták, értesítsünk hasonló esetben egy madárvédelemmel foglalkozó szakembert.

Forrás: Makón élek csoport

Mi megkérdeztünk egyet. Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának titkára mindenek előtt azt hangsúlyozta, hogy a gólyákat felesleges akár etetni, akár itatni. 

- A fehér gólya legnagyobb állománya Európában Spanyolországban van, ott a nálunk most tapasztalható szárazságnál sokkal komolyabbak is előfordulnak. A madarak azonban ilyenkor is találnak maguknak táplálékot és vizet – mondta. A jelenség magyarázata egyszerűen az, hogy a hazai gólyák 90 százaléka már villanypóznákon költ, tehát megszokta az ember közelségét. 

- Ha valahol felbukkannak, ott valószínűleg táplálékforrásra leltek, összeszedik például a rovarokat – tette hozzá. És megjegyezte: ha valamit valóban tenni akarunk a gólyákért, szorgalmazzuk a vízgazdálkodás fejlesztését.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában