Egymás után zárnak be az üzletek

2022.08.17. 07:00

Kocsma, kávézó, ABC is végleg lehúzza a rolót a megyében

Az energiaár-robbanás, a rezsiköltség folyamatos emelkedése miatt egymás után zárnak be üzletek a Csongrád-Csanád me­­gyei falvakban. A múlt héten számoltunk be róla, hogy lehúzta a rolót az utolsó kocsma Bakson, nem érte meg üzemeltetni. Nem sokkal később két másik üzletbezárásba futottunk bele.

Arany T. János

Ásotthalom három ABC-jének az egyike a CBA kék ABC üzemeltetője a jelentősen megnövekedett áramszámla miatt úgy döntött, nem éri meg tovább csinálni, szeptember végén bezár. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Egymás után zárnak be, vagy tervezik tevékenységük befejezését a Csongrád-Csanád megyei kistelepülésen lévő vállalkozások. A múlt héten számoltunk be róla, hogy bezárt az utolsó kocsma Bakson, nem érte meg üzemeltetni. Információink szerint a falu másik végén lévő Tisza vendéglő üzemeltető vállalkozó vette meg, de nem vendéglátóhelyet tervez üzemeltetni a kocsma helyén, hanem kisboltot.

A társasági élet állócsillaga

Ruzsán a település központjában a helyi társasági élet egyik állócsillaga a Fincsi terasz, amely egyszerre kávézó és cukrászda. Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant Tóthné Molnár Anikó bérelte és üzemeltette augusztus elejéig. Akkor ez a hely is bezárt. A vállalkozóval a Fincsi teraszán beszélgettünk, de a fotón nem akart szerepelni. Láthatóan fájt neki, hogy meg kellett hoznia ezt a döntést.

A hónap eleje óta teljesen üres a ruzsai Fincsi terasz cukrászda-kávézó. Üzemeltetője, Tóthné Molnár Anikó azt mondta, a megnövekedett rezsiköltségek miatt zárt be. Fotó: Török János
Forrás: [email protected]

Nem tudja kitermelni

– Nagyon egyszerű. Egy mondatban összefoglalva: a megnövekedett villanyszámla miatt zárok be. Két- háromszorosára számítok, amit már nem tudok kitermelni. Ezt már nem lehet bevállalni. A vendéglátóhelyre vonatkozó szigorú előírások miatt nálunk állandóan mennek a kisebb-nagyobb hűtők. Hátul van egy tejes, egy hentesárus és egy zöldséges, az előtérben ment a fagyispult, a süteményes, a szendvicseknek egy, a jégkrémes és az üdítős hűtő. Ez összesen egy nagyteljesítményű hűtőt, három mélyhűtőt és két kisebb hűtőt jelent és akkor még ott van a két sütő, amelyben készültek a termékek – magyarázta a vállalkozó, akivel azért tudtunk találkozni, mert épp bent volt az önkormányzatnál leadni a villanyóra mérőállást.

Jobban jár, ha otthon ül

Az ásotthalmi főutcán, a Királyhalmi úton lévő CBA tulajdonosa a közösségi oldalon, Facebook-posztban írta meg, hogy gazdasági szempontból a működést átmenetileg októbertől, bizonytalan ideig, felfüggeszti. Harkai Zoltánné nem akart nyilatkozni, de azért az üzletben beszélgettünk egy kicsit. Azt mondta, a villanyszámlája havi 290 ezer forintról rövid időn belül közel 700 ezerre nőtt.

– Akkor is jobban járok, ha otthon ülök – mondta. Korábban tíz alkalmazottal dolgozott, az utolsó hónapokra csak hárman maradnak. Az alkalmazottait sajnálja, de lehetetlen kitermelni a bérüket és a megélhetést. A jelenlegi árukészletét még szeretné kiárulni, ezért szeptember végén zár be végleg a három ásotthalmi ABC egyike.

Nem tudja, hogyan tovább

– Döbbenten állunk a történtek előtt, de természetesen megértjük a bérlőt. Az önkormányzat napelemmel segítette volna a vállalkozást, de a rendszer 15 millió forintos költségét nem tudjuk kigazdálkodni. Abban bízunk, hogy lesz valaki, aki tovább viszi a kávézót, mert nem szeretnénk, ha megszűnne. Az energiaárak miatt kivár mindenki, és az is elképzelhető, hogy az infláció következtében a fogyasztói szokások átalakulnak, és lehet, hogy nem is lesz igény kávéra és süteményre. Nem nagyon tudom, hogyan tovább – mondta lapunknak Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere. 

 

Címkék#Ruzsa#Baks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában