Finomságok

2022.09.25. 17:30

Ezer arca van a káposztának - Galéria

Rekordnevezést hozott a főzőverseny.

Majzik Attila

Idén harmincöt bográcsban rotyogott a káposzta. Fotó: Majzik Attila

Óriásit téved, aki azt gondolja, hogy a töltött vagy a székelykáposztán kívül nem érdemes mást készíteni ebből a vitaminban gazdag zöldségből. A csongrádi főzőversenyen megmutatták, hogy a káposztás receptek variálásának csak a szakács kreativitása szabhat határt: készült kecskés, vadkacsás, nyulas és kopasznyakú vadlibamellel töltött káposzta, de még káposztás gyros-szal töltött kürtős kalács is.

Ha úgy érezzük, hogy a szervezetünk kifogyóban van a vitaminokból, akkor jól jön a káposzta, ami vitamindús és ezerféleképpen elkészíthető. A Dob utcán tizenharmadszor fogtak neki a főzőversenynek, amire a csapatok is elszántan készültek: idén harminc gárda nevezett, hogy elhódítsa a legfinomabb ételért járó Arany fakanalat, mellettük pedig még öt főzőhelyen rotyogott a káposzta versenyen kívül.

Mindenki szívesen forgatja a fakanalat

A bográcsok között sétálva azt tapasztalhatta az ember, hogy a rendezvény alaposan kinőtte magát: az első alkalommal, anno az Ifjúsági Ház mellett még csak öt-hat társaság főzte a maga káposztáját, mára pedig már egy üres telket is meg kellett nyitni a Dob utcán, hogy elférjen a sok főzőállvány a káposztás fesztiválon.

Az is szemet szúrt kóstolgatás közben, hogy főzni minden korosztály szeret: az idősebbektől kezdve a huszonévesekig mindenki szívesen forgatta a fakanalat.

Mi a jó káposzta titka?

A főzőkkel beszélgetve persze azt is próbáltuk kifigyelni, mi lehet egy jól elkészített káposztás étel titka. A töltött káposztát készítők táborában például az, hogy ne legyen száraz a hús és legyen benne valami füstölt íz.

Mi hagyományos töltött káposztát készítünk. Annyi benne a csavar, hogy az egyiket kuglóf formában tettük a bográcsba

– kalauzolt bográcsaik körül a Csantavéri hentesek szakácsa. 

A töltött káposztának egyféle alapreceptje van, azt mindenki úgy variálja, ahogy akarja, ki több, ki kevesebb paprikát tesz bele például. Az a lényeg, hogy ne száraz húsból legyen. Én azt is szeretem, hogy ha valami füstölt is van benne, a miénkbe most egy hátsó csülköt főztem

 – tette hozzá a szakács.

Más a családi receptre esküszik, így készült a Sághy Sokk csapat szatmári káposztás paszulya is.

A nagyapám Erdélyből származik, ő hozta magával ezt a receptet. Jó sűrűre készítjük, a bab mellé került bele négy füstölt csülök, másfél kiló kolbász meg egy jó tejfölös habarás

 – avatott be a családi receptbe Szegedi Ferenc.

 

Különleges és hagyományos finomságok

A gondosan készített finomságokat végül a királyi szakácsokból álló zsűri is nagyra értékelte, a kreatív és a hagyományos kategóriában is remekeltek a káposztafőzők.

A hagyományos káposzták között a Csipet csapat húsos káposztája nyert az Ad hoc csapat jalapeno paprikás töltött toros káposztája és Hajdú Tamás csongrádi húsos káposztája előtt.

A kreatív ételköltemények között a csanyteleki Ikarusz csapatának gyros-szal töltött kürtős kalácsa lett a legfinomabb a Horváth Gasztro grillezett töltött káposztája és Laczkó Zsolt csapatának káposztás vadmalacraguja előtt. A legötletesebb tálalás díját az Ad hoc, a legszebb dekoráció elismerését pedig a Bor- és kertbarátok kapták, míg különdíjas lett a csantavéri töltött káposzta-kuglóf, Hajdú Tamás főzőtudományát pedig egy vándorserleggel ismerték el a királyi szakácsok.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában