2023 márciusától termel majd

2022.10.05. 14:45

Naperőművet épít Szeged északi részén az MVM

Az erőmű csaknem 12 ezer 500 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer 300 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Kiss Anna

A Sándorfalvi út mentén épül meg tavaszra az új naperőmű. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

Középtávú stratégiájában kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások hazai hasznosítását az MVM Csoport, ezért a megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy 23,8 megawatt teljesítményű naperőművet épít Szeged északi részén. A projektet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) elnyert, 3,5 milliárd forintot meghaladó összeg segítségével, összesen mintegy 9 milliárd forintból valósítja meg a cég.

Szerdán a Szent-Györgyi Albert Agórában tartották meg a projektindító eseményt, amelyen Molnár Szabolcs, az MVM Zöld Generáció Kft. tanácsadója elmondta, már kivitelezés alatt van a naperőmű Baktóban, ahol mintegy 60 hektáros területet foglal el, és 43 ezer panel alkotja majd.

Rámutatott, az erőmű csaknem 12 ezer 500 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer 300 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. Közölte, a szegedi naperőmű 2023 márciusában lép majd be a termelési portfólióba, tehát rekord idő alatt felépülő erőműről van szó.

Mihálik Edvin, a város zöld tanácsnoka az eseményen többek közt az uniós forrás segítségével megvalósuló geotermikus fűtési rendszer kiépítéséről beszélt, ugyanis úgy véli, hogy abban példaként szolgálhat több európai ország számára is. Jelezte, az új rendszerrel a gázfelhasználást a felére tudják csökkenteni a városban, valamint a levegő szennyezettsége is csökken majd, mert feleannyi szén-dioxid kerül majd a levegőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában