Szegedi hírek

2022.12.08. 17:30

Ülősztrájk és munkabeszüntetés - az oktatásügyért demonstráltak

Több Csongrád-Csanád megyei iskola is csatlakozott a csütörtöki országos sztrájknaphoz. A pedagógusokat szülők és diákok is támogatták akcióikkal, így fejezve ki szolidaritásukat.

T. K.

Országos sztrájknap volt csütörtökön az oktatásban. A régóta forró indulatokat az szította fel ismét, hogy nyolc pedagógust bocsátottak el egy fővárosi iskolából legutóbbi polgári engedetlenségük miatt. A tegnapi akcióhoz több száz iskola csatlakozott, megyénkből is számos helyen demonstráltak. A pedagógusok nem tartották meg az óráikat, a diákok ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat, több intézmény előtt pedig szülők is szerveztek megmozdulásokat. 

Szegeden Rókusi I-es Általános Iskola, a Krúdy Gyula Szakképző, a Tömörkény-gimnázium, a Béke utcai iskola, a SZTE Gyakorló, a Deák-gimnázium, a Madách iskola, a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Radnóti-gimnázium, a Gábor Dénes Technikum, a Déri Miksa Technikum, az Arany János iskola, a Tabán iskola, a Waldorf iskola és a SZTE Kossuth Zsuzsa Technikum tanárai, a megye más településeiről pedig a Röszkei Orbán Dénes iskola, a hódmezővásárhelyi Németh László és a makói József Attila Gimnázium tanárairól került nyilvánosságra, hogy csatlakoztak a sztrájkhoz. Több iskolában – például a SZTE Gyakorlóban, a Vasváriban, a Deákban és a Németh Lászlóban – mindeközben a diákok a folyosókon, aulákban ülősztrájkkal támogatták őket. A Radnóti- és a Deák-gimnáziumok előtt pedig az Egységes Szülői Front szervezett megmozdulást: A csend nem rend feliratot fogták betűnkként a kezükben és felolvasták azokat a követeléseket, amelyeket szintén egységesen, országosan fogalmaztak meg. Ezekben többek között a leváltott tanárok visszahelyezését, a pedagógusoknak pedig sztrájkjogot, kisebb terhelést, szakmai szabadságot és versenyképes béreket szeretnének.

A megmozdulások egyébként már a múlt hét végén elkezdődtek. Vasárnap mintegy 40 szegedi oktatási intézmény elé kerültek a pedagógusokat támogató krétafeliratok. Hétfőn a Deák-gimnázium diákjai ülősztrájkba fogtak – akciójukat az intézményvezető igazolatlan órával jutalmazta. Szerdán a Vasváriban és a röszkei iskolában voltak megmozdulások, az SZTE BTK csaknem 100 oktatója pedig közös nyilatkozatot tett a közoktatásban dolgozó tanárok támogatása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában