A poznani világkupán Nagy Bianka második, Balogh Gergely 9. lett

2023.05.29. 15:50

Győzött a mérési hibahatár

Magyarország 6 éremmel zárta az idei második kajak-kenu világkupát Poznanban. Az MVM Szegedi VE sportolói közül Nagy Bianka (C2 500 méter) második lett a tiszaújvárosi Bragato Giadával, Birkás Balázst (K1 200 méter) kizárták, míg Balogh Gergely (K2 500 méter) 9. helyen zárt.

M. J.

A Nagy Bianka, Bragato Giada kenu páros 500 méteren második lett.

Fotó: MKKSZ

Ezüstérem olimpiai számban – ez igen! Az MVM Szegedi VE kenusa, Nagy Bianka a női kenu párosoknál érte el ezt a remek eredményt.

A kevés induló miatt elő-és középfutamokat sem rendeztek C2 500 méteren, így a Bragato Giada (Tiszaújváros), Nagy Bianka párosnak a döntő volt az egyetlen pályája az egész hétvégén.
Az olimpiai bajnok Xu, Sun alkotta kínai egység kezdett a legerősebben, de mögöttük Nagyék is nagyon jól jöttek. Fél távnál csak ők tudtak egy hajón belül maradni a kínaiakhoz. A lányok végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, az ezüst egy pillanatig sem forgott veszélyben, amely a szegedi negyedik hely után mindenképp előrelépés számukra.

Hogy mennyit számít 2 ezred másodperc? Sokat… A Kurucz Levente, Balogh Gergely (Utóbbi MVM Szegedi VE) páros pont ennyivel előzte meg a középfutamban az olasz egységet, bejutva így a döntőbe, amelyben aztán már sajnos nem volt több a fiúkban, a kilencedik helyen fejezték be szereplésüket a világkupán.

A férfi kajakosok sprint számában (K1 200 méter) a szegedi Birkás Balázs másodikként végzett a saját középfutamában, azonban Birkást utólag kizárták, miután a hajója súlya túl könnyűnek bizonyult...

– A kontrollmérlegen még jó volt a súlya a hajónak, majd a futam után megint lemérték, és ekkor már nem stimmelt egy-két dekával a tömeg. Meglehet, a mérlegek közötti különbség, a mérési hibahatár miatt alakulhatott ki ez a probléma. Ezzel a hajóval mentem az előző világkupán, a válogatón, akkor minden rendben volt. Az előfutam nem annyira tetszett, az állapotom ekkor is jó volt, a középfutamban viszont már jól mentem, a kellemes előjel tehát megvolt, ám sajnos kizártak – mondta Birkás Balázs.

A poznani világkupa így a 22 fős magyar csapat 2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel zárt. Nagy Biankáék ezüstje mellett első lett Varga Ádám (K1 1000 méter) és Adolf Balázs (C1 5000 méter), második helyen végzett még Kisbán Zsófia (C1 500 méter), míg az algyői származású Kopasz Bálint (K1 1000 méter) és Kisbán megint (C1 5000 méter) harmadik lett. 

A következő verseny június 3-án Szolnokon lesz, mégpedig a parasportolók első válogatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában