Szegedi egyetemi hírek

2023.06.06. 17:30

Kiváló pedagógusokat díjazott az egyetemvezetés – Galéria

Gyakorló iskoláinak pedagógusait méltatta díjakkal a Szegedi Tudományegyetem vezetősége kedden. Negyven pedagógus vehetett át kitüntetést a pedagógusnapi ünnepségen.

Koós Kata

Közoktatási életműdíjjal méltatta az egyetemvezetés Pósfainé Szarvas Éva Magdolnát, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola biológia-kémia-környezettan szakos tanárát. Fotó: Karnok Csaba

Négy gyakorló iskolája, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola pedagógusait köszöntötte és díjazta a Szegedi Tudományegyetem vezetősége pedagógusnap alkalmából kedden a Rektori Hivatal dísztermében. 

Rovó László rektor elmondta, a kitüntetéseket a pedagógusi kiválóság elismerése céljából alapította az SZTE. Hangsúlyozta, a pedagógus hivatás hazai átlagnál magasabb megbecsülését szándékoztak kifejezni a modellváltást követő fizetésemelésekkel is. A rektor úgy fogalmazott, napjainkban komoly értékrendi válság figyelhető meg világszerte, amelynek kezelésében a tanárok kulcsszerepét emelte ki. 

Fendler Judit, az SZTE kancellárja azzal folytatta, hogy az egyetem elkötelezett a gyakorló iskolák kapcsán az infrastrukturális feltételek javításának ügyében is. 

– Ebben a tekintetben az elmúlt időszakban igyekeztünk minél jobban helytállni. Az iskolavezetőkkel együtt sikerült elnyernünk egy olyan pályázatot, amelynek révén két iskolánkban fél-fél milliárd forintos fejlesztést tudunk elindítani. Ennek lesz egy infrastrukturális része is, amely a professzionális tantermek kialakítását célozza, illetve az iskolaépületek állapotának javítását. De talán még fontosabb, hogy különböző infokommunikációs, illetve a 21. századi, új típusú oktatást segítő fejlesztésekkel olyan tudástovábbító eszközöket szerezzünk be, amelyekkel a diákokat felkészíthetjük arra, hogy megfeleljenek korunk elvárásainak – számolt be a kancellár az SZTE Gyakorló Gimnáziumot és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolát érintő sikeres pályázatról. 

Kiemelt továbbá az egyetem egy másik, a gyakorlati képzés fejlesztését célzó sikeres pályázatát, továbbá a Gál Ferenc Egyetemmel közösen megalapított, kimondottan a pedagógus pályára készülő hallgatókat támogató Zirzen Janka ösztöndíjprogramot. 

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese a pedagógusi pálya sokrétűségét méltatta beszédében. Ahogy fogalmazott, egy kiváló pedagógus nem csak oktat és nevel, de személyiségével utat mutat, biztonságos és megnyugtató környezetet teremt a diákok számára, erősíti önbizalmukat, felismeri egyéni szükségleteiket és kvalitásaikat. A díjakkal az egyetem azokat a pedagógusokat tüntette ki, akik évek óta példaértékű oktatási-nevelési tevékenységet folytatnak, akik innovatív megoldásokkal igyekeznek a technológiát az oktatás szolgálatába állítani, és akik kiemelkedő tehetséggondozási tevékenységet végeznek, ennek eredményeként tanítványaik országos vagy nemzetközi versenyeken kiválóan szerepelnek. 

A pedagógusnapi ünnepségen két közoktatási életműdíjat, két pedagógus szolgálati emlékérmet, egy rektori elismerő oklevelet, öt közoktatási nívódíjat, négy közoktatási innovatív pedagógaiai díjat és 26 közoktatási rektori elismerő oklevelet adtak át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában