Bimmer Parádé

2022.05.21. 21:01

Felpörögtek a motorok és csikorogtak a kerekek a Duna-parton - Galériával

Tizennégy versenyző szórakoztatta a közönséget a Bimmer Parádén az alsó Duna-parton, de emellett volt még bőven látnivaló a BMW Partyzans által szervezett programon.

Molnár Emese

Fotó: LI

Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet szavakkal leírni… na ilyen az, amikor beülünk egy szenvedélyes drift pilóta mellé az autóba, és átélhetünk vele tulajdonképpen egy vízszintes irányú, hullámvasutazáshoz hasonló adrenalin-bombát, fokozva az élményt a füstölgő abroncsok szagával, a motor bőgésével és a kerekek csikorgásával. Ezt a fantasztikus csapatást Temesvári Miklós oldalán élhettem át május 21-én a Bimmer Parádén. Ő volt az egyik versenyző, aki látványos bemutatóval szolgált a közönségnek az alsó Duna-parton. Temesvári Miklós civilben asztalos mester, aki hat évvel ezelőtt kezdett versenyezni. Korábban is jártak autós találkozókra, aztán egy ajkai megmérettetésen állt először rajtvonalhoz, akkor még egy Ladával, és rögvest a harmadik helyet szerezte meg- erről már felesége, Temesváriné Nagy Ildikó mesélt nekünk, miközben a fiúk éppen az elkopott kerekeket cserélték. Ez amolyan rutin feladat egy ilyen rendezvényen, felkészülten érkeznek, bár Ildikó szerint a most hozott tizenegy pár abroncs kevésnek bizonyul. Nemcsak az apának lett szenvedélye az autózás, hanem a fiaikat is „megfertőzte” ez a technikai sport: ők már 13 éves korukban megtanultak vezetni, azóta pedig együtt szerelnek, gyakorolnak, vezetnek, és versenyeznek. Idővel a Ladát felváltotta náluk a BMW, immáron négy esztendeje ezzel a márkával csapatják, és saját versenyeket is szerveznek Veszprém környékén. Ildikó büszke mindannyiukra, és hamarosan újabb pilótával bővülhet a családi csapat, ugyanis lányuk is már nagyon szeretne a volán mögé ülni.

A BMW Partyzans dunaújvárosi csapat szervezésében megvalósuló program már reggel elkezdődött az alsó Duna-parton. Lipsicz Gyula, az egyesület egyik alelnöke lapunknak elmondta, az utolsó három hétben állt össze a versenyzők névsora: összesen tizennégy pilóta érkezett a találkozóra, tizenegy BMW és három Lada szórakoztatta a közönséget drift és szlalom bemutatókkal. Gyula egyik személyes kedvence az előbbiek mezőnyéből Varga Ádám, aki elsőként csatlakozott a mai rendezvény fellépői közé és most sem okozott csalódást a látogatóknak.

A nagy forgatagban összefutottunk Kulcsár Milánnal is, az egyesület elnökével. Épp menetben volt (ahogy csapatuk minden tagja pörgött egész nap), hiszen szervezőként gondoskodniuk kellett arról, hogy minden flottul menjen. Mint mondta, szétosztották a feladatokat, az eddigi tapasztalataikkal most már gördülékenyen zajlott a rendezvény lebonyolítása, bár ettől függetlenül nézelődni nincs idejük. 

Nagyon sok márkarajongó érkezett a találkozóra, a vendégek a betonplacc melletti füves területen parkíroztak. Sokféle gyártmányt szemlézhettünk a flottában. Az egyiken megakadt a szemünk, amelyről kiderült, nemcsak látványában különleges, hanem sajátos története is van. Egy 1970-es évjáratú BMW-ről van szó, amelynek tulajdonosa Guger Ákos. Elmesélte, hogy annak idején a papája álma volt egy ilyen járgány: burkolóként éppen Szántódon volt munkája, amikor látta Tóth Jánost, egy akkori versenyzőt, hogy miként pörget egy ilyen autót. Akkor a papa beleszeretett az autóba, és elhatározta, hogy vesz egyet magának is. Tíz év után, 1980-ban sikerült is megvennie, és mint kiderült, az autó Tóth János tulajdonában volt. A megvásárlás után szétszedték és újraépítették a kocsit; az akkor beletett motor hajtja a járgányt a mai napig. Idővel Ákos örökölte meg az 1600 köbcentis, 85 lóerős csodajárgányt, amit természetesen nagy becsben tart, gondosan karbantartja, legutóbb 2016-ban volt egy nagyobb felújítási folyamat.

A találkozó során adománygyűjtést is tartottak a DÁV – Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület számára. Székely Dóra és csapata kutyusokkal együtt volt jelen a rendezvényen, ahol szépen gyűltek a felajánlások, elsősorban tápok, konzervek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában