Gyász

2022.06.28. 13:54

Elhunyt Dr. Ruzsonyi Péter

Dr. Ruzsonyi Péter Dunaújvárosban töltötte fiatalkorát, a Münnich Ferenc Gimnáziumban, a mai Széchenyi Gimnáziumban érettségizett. A dunaújvárosi kötődésű szakembert sokan ismerték és tisztelték.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar vezetése nevében mély megrendüléssel tudatom, hogy életének 63. évében 2022. június 26-án méltósággal viselt betegség után elhunyt Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, tanszékvezető egyetemi tanár, Karunk korábbi dékánja.

Tábornok úr pályafutását testnevelés-néprajz szakos diploma birtokában 1983-ban kezdte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán és 1999-ben a büntetés-végrehajtási tisztek között elsőként szerzett doktori (PhD.) fokozatot, majd ugyanebben az évben bízták rá a Rendőrtiszti Főiskola Büntetés-végrehajtási Tanszékének vezetését. Széleskörű tudományos tevékenysége eredményeként 2006-ben elnyerte a habilitált doktori címet. Elkötelezett munkássága lehetővé tette a vezetése alatt álló tanszék szakmai és tudományos kiteljesedését, melyet a tudományos fokozattal rendelkező oktatók létszámának látványos emelkedése is bizonyított.

Dr. Ruzsonyi Pétert a köztársasági elnök 2009-ben egyetemi tanárrá nevezte ki, majd – immár professzorként – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulását követően, 2012 tavaszán megbízást kapott a Rendészettudományi Kar dékáni tisztségének ellátására. Ő volt eddig a rendészeti felsőoktatási szervezet történetében az egyetlen, aki ezt a tisztséget két különböző időszakban (2012-2015 és 2018-2021) is ellátta.

Professzor úr magas színvonalú tudományos tevékenységét bizonyítja, hogy folyamatosan törekedett az MTA doktora cím elérésére. Az elmúlt évtizedekben munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el, legutóbb az Egyetem Szenátusa a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Aranyérmét adományozta részére. Tudományos reputációja nemzetközileg is jelentős volt, világszerte számos tanulmányúton vett részt (183 külföldi büntetés-végrehajtási intézetet látogatott meg kutatóként), vendégprofesszorként oktatott elismert külföldi egyetemeken (tartott előadásokat többek között Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Észtországban és Máltán is), aktívan részt vállalt a doktorképzésben. Nevéhez fűződik a „Világ börtönei” című nagysikerű televíziós sorozat életre hívása és megalkotása. Személyisége lényegét a közösség szolgálatának rendelte, iskolateremtő munkája, gazdag életpályája, szakmai és tudományos alázata és nem utolsó sorban, kitűnő emberi kapcsolatai valódi példaképpé emelték kollégái, vezetői és beosztottjai számára.

A Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtási szervezet, a teljes rendvédelmi szféra, illetve az Egyetem közössége megrendülve gyászolja Ruzsonyi Péter professzor urat, aki teljes és beteljesült életutat járt be.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Dr. Kovács Gábor r. vezérőrnagy

Dékán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában