Szándékos mulasztás?

2022.06.28. 17:37

Megdöbbentő felvételek a hétfőn leomlott homlokzatú ház elől

A katasztrófavédelem tette közzé azokat a képsorokat, amiket a hétfői nap folyamán, a mentési munkálatok során készítettek.

Hétfőn délelőtt háromnegyed tíz körül hatalmas zajjal omlott le Budapest VI. kerületében a Jókai utca 1. alatt lévő ház tető homlokzata. Először az alatta lévő erkélyeket döntötte le, majd a több tonnányi törmelék az utcára hullott. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket - írja a Bors.

Mindamellett, hogy az anyagi kár is jelentős, több személyi sérülés is történt. a legsúlyosabban az Operaház táncosnője sérült meg: koponyasérülést, gerincsérülést, valamint belső sérüléseket szenvedett. Niki épp a párjával, kéz a kézben sétálgatott az utcán, amikor megtörtént a baj.

– Nagy zajra lettünk figyelmesek, felnéztünk, és láttuk, hogy zuhan az egész épület. Elkezdtünk szaladni, de a kezünk szétcsúszott. Három, négy percig nem láttam semmit a porfelhőtől, ezért hangosan kiabáltam Nikinek. Végül eszméletlenül találtam meg őt a törmelékek alatt – mesélte Benjamin a Borsnak.

A katasztrófavédelem most hozta nyilvánosságra a helyszínen, a mentési munkálatok közben készített videót, melyen pontosan látszik, milyen pusztítást hagyott maga után a leomló épületrész.

Az Origo azt írja: a rendőrök a sérültek mellett 23, az építkezésen dolgozó munkást is kihallgattak, majd foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítottak nyomozást.

Mivel a gondatlan szó hiányzik a minősítésből, ez azt jelenti, hogy a rendőrség nem zárja ki, hogy valaki szándékosan mulasztott, ezért omolhatott le a ház tetőszerkezete. 

Hogy ki és miben, egyelőre nem lehet tudni, szakértőket fognak kirendelni, többek között építész-statikus szakértőt és orvos szakértőt. Azt tudjuk például, hogy néhány hete tűz volt a tetőtérben, amelynek eloltásához rengeteg víz kellett. Kérdés, ezután elvégezték-e a megfelelő statikai vizsgálatokat, mielőtt folytatták a munkát. Az is kérdés, miért nem volt semmilyen gyalogosokat védő tető - és szabályos-e, hogy nem volt.

Minden munkavégzést, így az építőipari munkálatokat is meg kell hogy előzze egy kockázatfelmérés. Azt kell felmérni, hogy milyen lehetséges veszélyektől szükséges megóvni a munkásokat és a közelben lévőket. Egy homlokzatvizsgálatnál azt is meg kellett vizsgálni, hogy fennáll-e az omlásveszély. Hogy ki kell-e alakítani egy védőtetőt, amely a kisebb tárgyak leesése ellen védhet.

Itt azonban még ez sem lett volna elég a következmények alapján. Amikor egy építőipari munkánál, felújításnál fennáll a lehetősége a közelben tartózkodók veszélyeztetésének, a terület elkerítése, a forgalom elterelése is indokolt lehet a helyszínen
– mondja Földházi Ákos, a Magyar Munkavédelmi Akadémia egyik alapítója.

A rendőrség a baleset után egy külön nyomozócsoportot állított fel, amely a történteket vizsgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!