Kertészet

2022.06.29. 14:00

Kedvencünk a rózsa, ha levirágzott vágjuk vissza az ágat

Nem véletlenül mondjuk a rózsa a virágok királynője, mert küllemével, illatával betölti a kertet. Ha szerencsénk van, szinte egész nyáron virágzik, de mi kell ahhoz, hogy valóban így legyen?

Mauthner Ilona/TEOL

Fotó: Shutterstock

Olvasónk közül többen is kérdezték, ha elnyílt a virág, érdemes-e visszavágni az adott hajtást, vajon így hamarabb hoz újabb virágot a rózsánk?! A válasz röviden erre a kérdésre az, hogy igen, érdemes visszavágni, az elnyílt hajtást mondta az általunk megkérdezett kertész. Volt aki azt kérdezte, nagyobb cserépben lehet-e tárolni tartósan a rózsát?

– Ha edénybe szeretnénk rózsát ültetni legalább 40-50 centis széleset és magasat válasszunk. Utána kavicsból szórjunk egy réteget a cserép aljára – mondta Nagy József szekszárdi kertész. – Mivel korlátozott mennyiségű föld áll majd a növény rendelkezésére a fejlődéshez, igyekezzünk minőségi virágföldet használni, legjobb a kifejezetten rózsák részére kifejlesztett közeg. 

A rendszeres tápanyag pótlásra fokozottan ügyeljünk. Olyan helyet keressünk a rózsának ahol a cserepe és benne a gyökér nem tud nagyon felforrósodni a napon. Magastörzsű rózsa ültetése előtt verjünk le a kiásott gödörbe egy karót, ami olyan magas, mint a rózsa. Ettől a karótól 5-10 centire ültessük el a rózsát és rugalmas kötözővel, nyolcas kötéssel ültetést követően rögzítsük a rózsafát a karóhoz legalább két-három helyen a nemes részen és az alanyon is.

A rózsák szeretik a nyitott, levegős talajt, ezért érdemes időről időre fellazítani a földet körülötte., még nyáron is. Vigyázzunk, hogy a növényt ne sértsük meg. Távolítsuk el a földből esetleg előtörő vadhajtásokat, amelyek az oltás helye alól fejlődnek. Szabadítsuk ki a földből a tövet a hajtásnál és a lehető legközelebb a törzshöz metsszük ki a vadhajtást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában