Csütörtökön emlékeznek rá a Szent Pantaleon Kórházban is

2022.06.29. 15:46

Semmelweis és mai követői

Dunaújváros - Július 1-je a Semmelweis- nap, a magyar egészségügy napja, egyben az egészségügyi dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezért pénteken zárva lesznek a háziorvosi, gyermekorvosi, a fogorvosi és a szakorvosi rendelők, valamint a védőnői tanácsadók.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Zsedrovits Eniko

1992 óta, minden évben megtartott ünnepnap emlékezünk az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignác születésére és életére. 

A lexikon tanulsága szerint 1818. július 1-én Budán született magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. 

Gyakorlati megfigyeléseken és a statisztikai adatokból levont következtetéseken alapuló, korát megelőző felismerés tette Semmelweis Ignác Fülöpöt a világ egyik legismertebb magyar orvosává. Az általa bevezetett klórvizes kézmosással drámaian lecsökkent a gyermekágyi láz okozta halálozás.

A megoldást keresve

Az orvosi egyetemi tanulmányait Bécsben és Pesten végezte, orvosdoktori diplomáját 1844-ben Bécsben szerezte, majd még abban az évben szülészmesteri, 1845-ben pedig sebészdoktori oklevelet kapott. Semmelweis 1846-ban tanársegédi állást nyert el a bécsi közkórház szülészeti osztályán, ahol az 1840-es évek elején volt olyan hónap, hogy a szülő nők 30 százaléka meghalt gyermekágyi lázban. Miután azonban elválasztották a medikus- és a bábaképzés gyakorlatát, a számokban különbség alakult ki. Ahol a medikusok működtek, átlagosan közel tíz százalékos volt a halálozási arány. Kereste a megoldást, amelyet végül barátja, Jakob Kolletschka kórboncnok halála adta, aki halála előtt boncolás közben megsértette a kezét. Semmelweis a boncolási jegyzőkönyvben fedezte fel, hogy barátja és a fiatal anyák testében ugyanazok az elváltozások alakultak ki. Világossá vált számára, hogy a gyermekágyi láz hátterében az áll, hogy az orvosok boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós nőket. Semmelweis a halál okozóját tehát a hullaméregben, a bomlott szerves anyagokban vélte felfedezni. Később arra is rájött, hogy nemcsak a boncolás után, hanem a betegvizsgálatok között is kezet kell mosni.

A korszakalkotó

Semmelweis korszakalkotó, a korabeli kollégák körében azonban ellenállást kiváltó felismerése mellett a kísérleti kóroktan megalapításának is úttörője volt, és nevéhez fűződik az első hazánkban végzett petefészek-műtét, valamint a második császármetszés is. Rendszeresen publikált, emellett elkötelezett tanárként szívügyének tekintette a szülészet oktatását. Semmelweist 1855. július 18-án nevezték ki a mai Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika elődjének számító szülészeti tanszék élére. Tíz évig töltötte be ezt a posztot, ami munkásságának kiteljesedését jelentette. A pesti tanszék vezetőjeként szívügyének tekintette a szülészet oktatását. Tíz év alatt 1960 orvostanhallgatót, leendő sebészt, szülészmestert és szülésznőt szigorlatoztatott személyesen.

Végül 1865-ben halt meg, a vizsgálat szerint a jobb kezén kialakult lassú lefolyású csontvelőgyulladásból támadt szepszisben, tehát abban a betegségben, amelynek kórlényegét felfedezte.

Méltó megemlékezés

Városunkban is megünneplik minden esztendőben a neves napot. Idén június 30-án csütörtökön, 13 órakor lesz a Semmelweis ünnepség a Szent Pantaleon Kórházban, amely keretében sor kerül a Pantaleon emlékérem átadására, valamint az előléptetések, igazgatói dicséretek bejelentésére és kiváló dolgozók méltatására. Az eseményen dr. Jobbágy Lajos főigazgató mond köszöntőt.

Így tehát pénteken szünetel az orvosi rendelés és a legtöbb hivatal is, és nem lesz érdemes elindulni az önkormányzathoz vagy kormányablakba sem. Az egészségügyi ellátást ügyelet szervezésével biztosítják. De a rendszeresen szedett gyógyszerekről is érdemes időben gondoskodni, mert ügyeleti időben csak az újonnan szükségessé vált vagy életmentő gyógyszerek felírására van lehetőség. Ráadásul a legtöbb településen kizárólag a 0-24 órában nyitva lévő, az ünnepnapokon is üzemelő, valamint az ügyeletes vagy készenlétet tartó gyógyszertárak lesznek nyitva csak a Semmelweis-napon. 

Mi a Semmelweis-nap? - 1992 márciusában az országgyűlés XXIII. törvénye, amely a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja megállapításával egyező napra, július elsejére megalapította ezt az emléknapot is és 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon. Ekkor minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az egész ország területén.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában