A MOHOSZ és dr. Mészáros Lajos is támogatja a DSHE elképzeléseit

2022.07.02. 15:30

A horgászegyesület bemutatta nagyszabású fejlesztési terveit

A dunaújvárosi horgásztanyán jelenleg is zajló felújításról és a közeljövő nagyszabású, több területet is érintő fejlesztési terveiről egyeztetett pénteken délelőtt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, Bokor Károly, a Magyar Országos Horgász Szövetség ­(MOHOSZ) alelnöke, és a házigazda, Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület (DSHE) vezetője.

Szabó Szabolcs

2022.07.01. Horgásztanya fejlesztés megbeszélés Dunaújváros Fotón: Somfai Rezső a Dunaújvárosi Horgász Egyesület elnöke, Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képvielő, Bokor Károly a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - A megbeszélést Somfai Rezső kezdeményezte, hogy bemutassa a helyi horgásztanyán jelenleg is zajló munkálatokat, s hogy támogatókat szerezzen több tervezett fejlesztésre. 
 

A DSHE elnöke a helyszínen a DH-nak elmondta: 
– Egyesületünk önerőből, saját forrásból egy többmilliós, komoly fejlesztést kezdett el itt, a horgásztanyán. Ehhez kapcsolódóan arra gondoltunk, ha a Kikötői-öböl városi oldalán kiépítenénk, felújítanánk a vízhez vezető lépcsősorokat, abból a horgásztársadalom mellett számos helyi sportszakosztály, tágabb értelemben az egész város profitálhatna. Talán kevesen emlékeznek már rá, de a múlt század hatvanas éveinek az elején a MOHOSZ Dunaújvárosban, az említett öbölben rendezte az egyik első országos versenyét. Ezt a hagyományát felelevenítve számos rangos hazai és nemzetközi horgászeseménynek is helyet adhatna az öböl, ezzel is erősítve a város turisztikai vonz­erejét. 

Somfai Rezső, a DSHE vezetője, dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Bokor Károly, a MOHOSZ alelnöke a horgásztanyán Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A másik kiemelt projektünk a hajós turizmust támogatná. Sok hajós érkezik a Dunán városunkba, ám nem talál megfelelő kikötési lehetőséget. Már megkezdtük egy újabb stég építését. A terveink szerint ivóvíz-, áram- és üzemanyag-vételezési lehetőséget is kialakítunk majd. A Duna hazai szakaszán Budapestről délre csak Baján működik hasonló bázis, amelyet a hajósok használni tudnak. Ha már kikötnek itt a turisták, lehet, egy-két vendégéjszakát is eltöltenek a közeli kempingben. Az új stég acélszerkezete már készül. Szeretnénk továbbfejleszteni a horgásztanyát is, bővíteni a parkolót, padokat kihelyezni, kulturált pihenőket kialakítani és elképzeléseink között szerepel egy impozáns szökőkút építése is. Bízunk abban, hogy e nagy­ ívű tervek megvalósításához sikerül majd állami forrásokat is bevonni, ebben kérjük dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, és a ­MOHOSZ szakmai segítségét. 

Új stéggel bővül majd a helyi horgászbázis

Bokor Károly, a ­MOHOSZ alelnöke a tervekről kifejtette: 
– Közel 800 ezres tagságával Magyarország legnagyobb civil szervezete a ­MOHOSZ, amely stratégiai partneri viszonyt ápol a kormányzattal és az illetékes minisztériumokkal. E kapcsolatrendszer segítségével mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogassuk a helyi horgászegyesületek elképzeléseit. Dunaújváros fantasztikus természeti adottságokkal rendelkezik, és a Somfai Rezső által felvázolt tervek komoly előrelépést jelenthetnek a térség horgásztársadalma számára. Figyeljük a pályázati lehetőségeket, és minden bizonnyal az elkövetkezendő időszakban is megnyílnak majd olyan források, amelyekre eredményesen pályázhatnak majd a dunaújvárosiak. Ehhez minden szakmai segítséget megadunk a továbbiakban is. 
A bejáráson Somfai Rezső a horgásztanyán két, Dunaújvárosban készített lépcsősort is megmutatott. A nagyobb, egy méter széles és hat méter hosszú lejáró az új stéghez vezet majd. 


– Örömteli, hogy a DHSE önerőből vágott bele e hosszú távú beruházásba, ezzel is bizonyítva, átfogó jövőképpel bír, és elkötelezett amellett, hogy egy országosan is kiemelkedő, többfunkciós bázist építsen ki, amely horgászok és a vízi turizmus számára is megfelelő. Mindenképpen kiérdemelték, hogy további forrásokhoz jussanak. 
Mint Bokor Károly is kiemelte, Dunaújváros remek adottságokkal bír, és ezzel a lehetőséggel élni kell. A kampányban többször is egyeztettem a helyi horgásztársadalom képviselőivel a Kikötői-öböl sorsáról. E beszélgetések során rendre szóba került, hogy a lejárókat mielőbb fel kell újítani, és mint kiderül, a szükséges infrastruktúra kiépítésével nemzetközi versenyek helyszíne lehet városunk. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Felső-öböl és a Szalki-sziget jövőbeli fejlesztésével is össze kell hangolni a ma elhangzott elképzelésekkel – fogalmazott dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában