Szoknyás tábor

2022.08.13. 14:00

Vidámító és ránckisimító hatással járt az alkotás

Hosszú idő óta először, augusztus első hetében alkotótábort szervezett a Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület (KKKE). A program ebben az évben szűk körben zajlott, hiszen a Császár tanya mint megszokott helyszín, még továbbra sem alkalmas táborok szervezésére. Augusztus elején így a csoda szépen felújított hajóállomáson töltöttek egy igazán kellemes hetet.

Török Tímea

A program ebben az évben szűk körben zajlott

Fotó: amatőr

Molnárné Lukács Anita, az egyesület elnöke számolt be olvasóinknak a táboréletről. 
– Köszönjük az önkormányzatnak az alkotóhelyszínt, mert a kemencések már nagyon vágytak az igazi, elmélyült alkotómunkára. A csodás panoráma, a Duna illata, közelsége, a hajóállomás komfortja és az ott dolgozók kedves, segítő hozzáállása mind hozzájárult a kellemes héthez. 
– Idén csak meghívásos alapon hirdettük meg az eseményt, ami lehetőséget adott a vendégeknek és gyermekeiknek, unokáiknak a tábori munkálkodásra. A cél egy népviseleti ihletésű szoknya elkészítése volt. S szerettük volna biztosítani, hogy a felnőttek is magas színvonalú alkotásban merülhessenek el, hogy a mindennapi munkából kikapcsolódjanak, mindezek mellett a gyermekeik felügyelete és tartalmas időtöltésük is megoldott volt. 

Horváth Imréné Rózsika és unokája, Farkas Flóra a táborban saját kezűleg készített szoknyájukban Fotó: amatőr

A közösség vidámító, ránckisimító ereje hatásosnak bizonyult. A táborban tizen­nyolcan vettek részt. Közülük nyolc felnőtt csak az alkotással volt elfoglalva, s Heincz Ibolya irányításával mindenki elkészíthette saját népviseleti szoknyáját, a hozzá tartozó alsószoknyával, köténnyel együtt. A szoknyák háromsoros kézi ráncolással készültek. A centiméterek, csipkék, vásznak és öltések száma meghatározhatatlan, a közösen töltött idő felbecsülhetetlen volt. 
– Reméljük, eredeti tervünknek megfelelően meg is mutathatjuk majd a közös eseményeken. Első ruhajáratónk augusztus 21-én lesz, amikor a Mesterségek Ünnepére utazunk a budai várba. Természetesen népviseletben, és az alkotók elképzelése szerint a hangulat kedvéért vonaton. Elhatározás is született, hogy szükség van továbbra is a közös alkotásra. Legközelebb a szőnyegszövés rejtelmeibe szeretnénk bekukucskálni. 

Amíg az asszonyok, anyukák, nagymamák alkottak, az egyesület többi tagja a gyerekekkel játszott. Batykó Szilvi a korongozás ismereteit osztotta meg, Sólyom Ilona (Ica óvó néni) és Molnár János (Janó bá) társaságában pedig a Duna melletti kirándulásokkal, vadregényes kincsvadászattal, fapörgettyű készítésével, gátépítéssel és önfeledt mókázással töltötték az időt. 
– Fantasztikus volt látni, hogy milyen igyekezettel és szorgalommal dolgoztak együtt, és jókedvben sem volt hiány. Sokat dolgoztunk, sokat nevettünk és sokat beszélgethettünk – számolt be olvasóinknak Molnárné Lukács Anita, a KKKE elnöke. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában