Kormányhivatal

2022.08.17. 10:00

Hivatalos gondnoki képzést indítanak

Török Tímea

Felelősségteljes feladat a hivatásos gondnoké Illusztráció: MW

Fotó: Nagy Norbert

A felnőtt emberek általában maguk dönthetnek az életükről. Ha viszont valaki a nehézségei miatt nem tudja teljesen felelősen megítélni az élethelyzeteket, amikbe kerül, és emiatt nem biztos, hogy saját maga számára jó döntéseket tud hozni, akkor ebben segítségre van szüksége. Ilyenkor, ha megállapítást nyer, hogy nem cselekvőképes az érintett, gondnokság alá helyezik. 
A Fejér Megyei Kormányhivatal térítésköteles hivatásos gondnoki képzést indít. A hivatásos gondnok feladatai: a bíróság által cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezett azon személyek részére, akiknek nincs gondnokul kirendelhető hozzátartozója, hivatásos gondnokot rendel ki a járási gyámhivatal. A hivatásos gondnok a cselekvőképtelen személy törvényes képviseletét, valamint a cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezett személynek a bíróság által meghatározott ügycsoportokban való törvényes képviseletét látja el. 
A cél, hogy a résztvevők megfelelő ismereteket szerezzenek a gondnokság alá helyezett személyek személyi és vagyoni jogai érdekvédelmének ellátásához. Elsősorban Fejér megyében lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkezők jelentkezését várják. 
A képzés időtartama: 29 óra, amely az írásbeli vizsga 1 órás időtartamát is magában foglalja. A részvétel és a vizsga díja összesen 45 ezer forint. A jelentkezés határideje: 2022. szeptember 5. Legalább középfokú iskolai végzettséggel (érettségivel) rendelkező, nagykorú, cselekvőképes, büntetlen előéletű, magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában