Fantasztikus találatokat láthattunk

2022.11.26. 22:26

Argentína szenvedett Mexikó ellen, aztán beköszönt Messi

Argentína megszerezte első győzelmét a katari világbajnokságon, Lionel Messi és Enzo Fernandez góljával 2–0-ra legyőzte Mexikót.

Kormanik Zsolt, Bacskai János

Az argentin Enzo Fernández (b) csapattársaival ünnepel, miután berúgta a második góljukat a katari labdarúgó-világbajnokság második fordulójában, a C csoportban játszott Argentína-Mexikó mérkõzésen a Loszaíli Nemzeti Stadionban 2022. november 26-án.

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

ARGENTÍNA–MEXIKÓ 2–0 (0–0)
Katar, Luszail, Nemzeti Stadion, 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)
Argentína: E. Martínez – Montiel (Molina, 63.), Otamendi, Li. Martínez, Acuna – De Paul, Guido Rodríguez (Enzo Fernández, 57.) – Di María (C. Romero, 69.), Messi, Mac Allister (E. Palacios, 66.) – La. Martínez (J. Álvarez, 63.). Vezetőedző: Lionel Scaloni
Mexikó: Ochoa – Montes, N. Araujo, H. Moreno – K. Álvarez (Jiménez, 66.), Chávez, Guardado (É. Gutiérrez, 42.), H. Herrera, Gallardo – A. Vega (Antuna, 66.), H. Lozano (Alvarado, 72.). Szövetségi kapitány: Gerardo Martino
Gólszerző: Messi (64.), Enzo Fernández (87.)

Az argentin sportsajtó gyakorlatilag már a keddi meccs lefújása óta tudni vélte, melyik az az öt szem, amelyik miatt elszakadhatott a lánc a Szaúd-Arábia elleni tragikus nyitányon, így különösebben senkit sem ért váratlanul, hogy Lionel Scaloni éppen öt helyen változtatott csapata szereposztásán. A védelemből hárman is kikerültek (Nahuel Molina, Cuti Romero és Nicolás Tagliafico helyett Gonzalo Montiel, Lisandro Martínez és Marcos Acuna kapott szerepet), a további két frissítés a középpályán történt: Leandro Paredes és Papu Gómez helyett Guido Rodríguez és Alexis Mac Allister került a kezdőbe.

A nagy eltökéltségről árulkodó argentin nyilatkozatok dacára tizenöt perc elteltével már a mexikói drukkerhad ollézásától visszhangzott a luszaili stadion. Gólt az övéik sem szereztek, de határozottan benne voltak meccsben, a jól szervezett, letámadással vegyített romboláson túl cicázást idéző hosszú adogatásra is futotta erejükből az ellenfél térfelén, ennek szólt az ováció. 

Argentína meg erőlködött. De azt legalább percnyi szünet nélkül. A labda jobbára az argentin lábakon járt, de sem a fantáziaszegény akciókkal, sem a szabadrúgásokkal, szögletekkel nem sikerült rést ütni a mexikói védelmen. Az első félidő leglátványosabb jeleneténél a mexikóiak voltak a kezdeményezők, igaz, Alexis Vega szabadrúgásának szépségéhez méltó volt az argentin kaput őrző Emiliano Martínez vetődése és labdaelkapása is.

Mindenesetre az első negyvenöt percben történtek – és persze a tét – alkalmasak voltak a közönség tűzben tartására. Visszatérvén a szünetről, az argentinok próbáltak szorítani a présen, de hiába húzta meg jó cselekkel a jobb szélt Ángel di María, beadása nem talált embert; hiába harcolt ki Lionel Messi szabadrúgást a 16-os előterében, a végrehajtással megnevettette a mexikói híveket… 

Szóval mindig hiányzott valami, hogy ha nagy ritkán sikerült is áttörni a kettős mexikói védőfalat, akkor egyáltalán kaput eltaláló lövés legyen belőle. Ez volt a képlet egészen a 64. percig, amikor egy hármas együttműködés meghozta a vezető gólt: Di María jól játszott középre két védő között, Lionel Messi a labdaátvétel után gyönyörűen lőtt ballal a bal alsó irányába a 16-os előteréből, mindeközben Julián Álvarez nagyon jó elmozgással nyitott folyosót a száguldó labda előtt. 1–0

Innentől a feladat adva volt az argentinoknak: elkerülni az olyan kellemetlen fordulatot, mint amilyen néhány nappal korábban Messi vezető gólja után bekövetkezett. A mexikóiak dolgát nem könnyítette meg, hogy az első félidő hajrájában sérülés miatt kiszállni kényszerülő veterán, Andrés Guardado nélkül kellett az eredmény őrzésén alapuló stratégiájukat valami másra cserélni.

Nem nagyon sikerült. Szögletig még csak-csak eljutottak a zöld mezesek, igazi helyzetig nem, aztán a 87. percben megkapták a kegyelemdöfést: egy bal oldali szöglet után Messi elégurította a labdát, és Enzo Fernández jó cselek után, a 16-os bal oldaláról gyönyörűen kanyarított a hosszú sarokba. 2–0

Argentína megkönnyebbülhet, kapott gól és nagyobb mexikói helyzet nélkül lehozta ezt a rendkívül fontos mérkőzést, és három ponttal a birtokában várja a záró csoportfellépést. Scaloni cseréi ezúttal bejöttek, ketten is fontos szerephez jutottak a gólokban – a lengyelek ellen talán meglesz az ideális kezdő tizenegy is.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:  

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022  

Tippeljen ön is:  

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!