Sajtótájékoztató

2023.02.03. 20:00

A DKSE állami támogatása is emelkedik az idei évben

A magyar sportegyesületek 2023-ban közel 14,5 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesülnek – jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón.

MTI/Gallai Péter

A számokat Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke ismertette

Fotó: MSz/NS

Az eseményen bejelentette, két új klubbal, a Központi Sportiskolával és a Csepel SC-vel bővül a támogatott kiemelt fővárosi klubok listája. Ezek az összeredményesség háromnegyedét biztosítják a magyar sport számára, e körbe eddig a Ferencváros, az MTK, a Vasas, a Honvéd, az Újpest és a BVSC tartozott. 

A számokat Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke ismertette. Mint elmondta, az immáron nyolc kiemelt fővárosi klub 2023-ban 4 milliárd 80 millió forintos sportszakmai alaptámogatást kap, míg létesítményfejlesztés területén – a két újonnan bekerülő egyesületet leszámítva – további 5.697.089.083 forinttal segítik őket. Előbbi összeg 2022-ben 3 milliárd 740 millió forint, utóbbi 3 milliárd 388 millió. Deutsch hozzátette, a megnövekedett energiaárak miatt ezzel szeretnék megkönnyíteni a klubok működését. 

A kiemelt vidéki sportegyesületek (köztük a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület) 2022-ben 3.236.850.000 támogatást kaptak, ez idén 4 milliárd 163 millió forint lesz. Ezzel kapcsolatban Deutsch hozzátette, napokon belül várható döntés arról, a meglévő húsz támogatott klub mellé melyek kerüljenek be, négy-öt lehetséges belépőről van szó. A magyar kis- és közepes egyesületeket támogató Hiszek Benned program keretein belül az egy évvel korábbi 247 millióhoz képest 500 millió forintra lehet pályázni. Leszögezte, így mindent egybevéve 2023-ban 14 milliárd 440 millió forint közvetlen állami támogatásban részesülnek a klubok, amelyek ezen kívül a sportági szakszövetségeken keresztül is juthatnak pénzhez. 

A sajtótájékoztató után az eseményen jelen lévő Mátyás Gábor, a DKSE ügyvezető elnöke, aki a SOSZ elnökségi tagja is, lapunkat az őket érintő legfontosabb részletről tájékoztatta. – Az említett többletet nem egyenlő arányban osztják szét a vidéki kiemelt klubok között. A DKSE a tavalyi száznyolcvan millió forinthoz képest tizenegy százalékos emelést kapott 2023-ra, ami 200 milliót jelent. Minden pluszforrás nagy segítség az egyesületek számára – mondta. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában