Piaci körkép

2023.02.04. 09:00

A paradicsomot, a paprikát most drágán adják - galériával

Agárdy Csaba

A koktélparadicsomért mélyen a zsebbe kell nyúlni

Fotó: Laczkó Izabella

Ami a gyerekeknek nagy öröm, az a piacozóknak kevésbé. A hóesésről beszélünk. Tegnap délelőtt a „régi motoros” dunaújvárosi árusok megegyeztek abban, közülük is sokan otthon maradtak (rengeteg volt az üres stand), de ahogy a hóesés erőre kapott, még az a kevés vevő is eltűnt, aki addig volt. Vagyis különösebb forgalomról nem beszélhettünk a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, pedig a péntek délelőtt jó szokott lenni. 

A piacon hosszú évek óta áruló egyik gazda a csökkenő forgalmukat nemcsak abban látja, hogy év eleje van az év végi kiköltekezés után, hogy az idő sem kedvez egy piaci sétához, hanem abban is, hogy az emberek fokozatosan szoknak le a piacra járásról. 
– Mára inkább az a szokás, hogy a nagy bevásárlóközpontokban egyszerre megoldják a bevásárlást az emberek. Egy-egy akció, televíziós reklám odavonzza a vásárlókat. Nekünk reklámozásra sincs lehetőségünk – foglalta össze a hölgy a tapasztalatait. 
(Az tény, sokak számára már elvesztette a varázsát a piacra járás, ahol találkozni lehet régi ismerősökkel, haverokkal, megenni egy lángost, meginni egy pofa sört és bevásárolni a vasárnapi ebédhez.) 

De visszatérve a piaci helyzethez: február eleje van, sokan már nagyon várják a tavaszt, az ilyenkor megjelenő primőr árukkal együtt. Most azonban még leginkább a külföldről behozott zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhatjuk meg a piacon. A paradicsom és a paprika nagyon drága, ezerháromszáz és ezernyolcszáz forint között mozog kilója – hétvégén valószínű, kevés konyhában rotyog majd a lecsó, hacsak nem a télire eltett üveges adja az alapanyagot. 

Déligyümölcsből bőséges volt a kínálat, leginkább a narancs és a mandarin dominált. A mandarin ára szélsőségesen alakult, 680-tól 1400 forintig szinte minden ártartományban vásárolhattunk. A narancshoz egységesebben juthattunk hozzá, általában hétszáz-nyolcszáz forint volt kilója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában