Ökoturisztikai beruházás

2023.03.21. 11:30

Felújítják a rácalmási Nagy-sziget tanösvényét

Rácalmás Város Önkormányzata a napokban kezdte meg a Nagy-szigeten található tanösvény létesítményeinek felújítási munkálatait. A ökoturisztikai jelentőségű beruházás finanszírozásának alapját a Fejér Vármegyei Közgyűlés támogatásával a különleges gazdasági övezetből befolyt bevételek és a város önkormányzatának saját adóbevételei képezik.

Török Tímea

A Bürühíd felújításán már javában dolgozik a kivitelező. A tizenöt évvel ezelőtt készült fa építményt tönkretették az áradások

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A településnél található szigetcsoport tagjai közül a legnagyobb a Nagy-sziget nevet kapta, ezen a 380 hektáron elnyúló és mintegy 4,5 kilométer hosszú földterületen alakították ki a rácalmási ártéri tanösvényt. 
A Rácalmási-szigetek ma már Természetvédelmi Terület. A védetté nyilvánításnak egyik legfontosabb célja az volt, hogy a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. Sűrű lombkoronájuk ellenére a ligeterdők cserje- és gyepszintje is rendkívül gazdag. 

Az információs táblák közül némelyik már ki is dőlt mostanra Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő

Kifejezetten nagy és értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzete. Az ártéri réteken és a mocsarakon általában előforduló növényzet mellett különösen ritka fajokat is találhatunk. A puhafás liget­erdő legjellegzetesebb fája, a fekete ­nyár napjainkra már a kipusztulás szélére sodródott, megóvása a természetvédelem egyik fő feladata. 

A Bürühíd biztosítja a kijárást a szigetről a Nagy-Dunára

A dús, változatos növényzethez gazdag állatvilág társul. A holtágak vizes élőhelyei olyan ritka és veszélyeztetett állatoknak is otthont adnak, mint a mocsári teknős, a tarajos gőte vagy a vidra. A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel, és több mint 50 további látogatja rendszeresen. 
A tanösvény 17 állomáson keresztül kalauzol végig minket, a séta során nádkunyhóval, fűzkunyhóval, több madármegfigyelő toronnyal és a vízen átvezető pallósorral is találkozunk. 

A pihenőhelyeket, asztalokat és padokat benőtték a növények

– Sajnos az időjárási hatások és szándékos rongálások következtében nagyon leromlottá, balesetveszélyessé vált a fából készült objektumok állapota. Bár a szigetek nem, de a létesítmények a város tulajdonában vannak és jelenleg méltatlanok a városhoz. Ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy felújítja a tanösvényt, mert nagyon sokan látogatják. Tehát az elkövetkező hónapokban megújul a Nagy-Dunára kivezető Bürühíd, a két madárles, majd a nagy fogadószínt is és újratelepítik a tanösvény mentén a 17 információs táblát. 

A munkák várhatóan nyár elején befejeződnek, azt némileg késleltetheti egy esetleges kora nyári zöldár. A felújítást követően az önkormányzat szándékai szerint ismét több ökoturisztikai jellegű programot fogunk szervezni a Duna árterének gyönyörű természeti környezetében – mondta el Schrick István polgármester. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában