Mezőfalva

2023.05.29. 11:28

Kitáncolták a májusfát - videóval

Királynéjárás után a májusfa kitáncolásával és kidöntésével folytatódott pünkösdi vasárnap népi története Mezőfalván.

Horváth László

Szép hagyományt elevenítettek fel a mezőfalvi táncosok pünkösdvasárnap. A Piac téren a korábban felállított májusfát táncolták ki, ahogy az egykori népi hagyományok megkövetelték. Czuppon Péter a táncegyüttes művészeti vezetője, amolyan ráhangolódásként, először a pünkösdi napok egyházi vonatkozásait ismertette, majd a vallási ünnephez kapcsolódó magyar népszokásokról tartott ismertetőt. 

A beköszöntő után a mezőfalvi néptáncosok a gyakorlatban is megmutatták, miként zajlott dédnagyapáink, dédnagyanyáink idején a pünkösdi királynéjárás, a májusfa kitáncolása. Természetesen ezúttal is közös tánccal folytatódott a program. Végül pedig Kovács István a táncosok közül felmászott a lecsupaszított póznán a boros üvegig. Így ő lett a pünkösdi király! Ezután már csak a májusfa kidöntés volt hátra, amit a táncosok legmarkosabb legényei emelték ki a beékelt helyről.

Fotó: Horváth László
Fotó: Horváth László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában