Frissen Fejérből

2022.05.17. 14:00

Néhány száz forintos „munkadíjból” teremtődik meg az úrhidai kisfiú vágyálma (videó)

Nagy-Lippai Bendegúz állhatatossága példaértékű lehet mindenki számára. Tízesztendősen is tudja, a nagy célokhoz nem vezetnek rövid utak.

Hajdú Marianna

Bendegúz munkamorálja és motiváltsága példaértékű: napról napra tisztábbak az úrhidai autók

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Példát szülei szolgáltatnak a kis vállalkozónak. Édesanyja, Lippai Kitti, apukájukkal, Nagy Tamással karöltve ugyanilyen hangyaszorgalommal navigálja az ötfős család életét. A tengerparti nyaralás sem jön össze hipp-hopp, hosszú hónapokon keresztül megy a spórolás, amihez a gyerekek is hozzájárulnak a saját zsebükből. Bendegúznak van egy nagy szerelme: a Lego, ami viszont költséges hobbi. Minden újságot, katalógust beszerez. Betéve tudja a figurákat, a lapszámokat. Nem csak játszik, de maga is tervez, épít. 
 

Az alapdolgokra a szülők előteremtik a pénzt, de a Lego újság nem tartozik közéjük. Nagy álom a negyvenezer forintos sárga színű űrhajó. Fel volt adva a lecke, vajon mibe fogjon. Mert nem kérdés, az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket. Bendi ötletelt, apa lebeszélt, Bendi tovább ötletelt és megszületett az autótakarítási minivállalkozás terve. A szülők csak úgy támogatták ötletét, ha képes az egész marketinget kivitelezni egyedül. Megszületett a plakát és Bendegúz körbekerekezte az egész falut, jutott buszmegállóba, villany­oszlopra. 
 

Interneten nem szerette volna megosztani tevékenységét, de mégis kikerült. Nem kerülte el mások figyelmét az aranyosan, ámde nagy műgonddal kivitelezett hirdetés megjelenése, hamarosan megjelent a helyi infóoldalon az önzetlen támogatás révén. Bendegúz házhoz is megy, hozzájuk is lehet vinni az autót. Amíg elkészül a takarítással, a kuncsaftok kiülhetnek a kertben egy házi, mentás limonádéra, amit a lányok készítenek, akad, aki közben kutyát sétáltat. A gyerekeknek saját zöldségeskertjük van, amiből szívesen adnak egy kis adomány fejében, mivel mindenki gyűjt valamire. Előző évben Bende­gúz is gondozott saját konyhakertet. A benne termelt zöldségeket egységcsomagba készítették, amit édesanyja a helyi adok-veszek csoportban hirdetett. Bendegúz a faluban biciklivel szállította ki a megrendelőknek. Bendi rajzol, íjászkodik, kertészkedik, köt és horgol az autótakarítás mellett, de a Lego a valódi szenvedélye. Saját tervezésű városa is van már, nagyon büszke rá. Szeretné a megfelelő helyre beküldeni és megmutatni, és amennyiben sokak tetszését elnyeri az összeállítás, akkor reményei szerint bekerülhet a gyártói kollekcióba. 
 

A tízéves vállalkozó a legnagyobb komolysággal lát neki az autó belsejének rendbetételének. Külön szisztémája van, mindig a csomagtartóval kezd. Kikerülnek a szőnyegek, az alapos porszívózás után letörölget minden műanyag elemet az erre alkalmas tisztítószerrel és – ahogyan ő fogalmaz – egy pihe-puha ronggyal. A szőnyegek módszeres porolás után kerülnek a helyükre. Semmi sem kerüli el figyelmét. Egy folt, rojt, lyuk sem. Azonnal jelzi a tulajdonos felé. Nem illetődik meg a „koszosabb” kihívásoktól sem. Munkamorálja és motiváltsága példaértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában