Frissen Fejérből

2022.05.28. 16:49

Farkas Eszter nyerte a 2022-es Fehérvári Versünnepet

Többször is átélhették a csodát a 12. Fehérvári Versünnep döntőjén résztvevők a szereplő diákoknak köszönhetően.

Bokros Judit

Forrás: Simon Erika / ÖKK

A május eleji elődöntő tizennégy középiskolás versenyzőjéből nyolcan jutottak tovább, ők mondtak verset szombaton a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A házigazda ismét Látrányi Viktória, az fmc.hu főszerkesztője és Keller János színművész volt, a zsűriben pedig Kubik Anna Kossuth-díjas színművész (elnök), Závodszky Noémi színművész, Náray-Szabó Lívia magyartanár (az egyházmegye képviseletében), Bobory Zoltán költő, előadóművész, a Vörösmarty Társaság elnöke és a főszervező Médiacentrum képviseletében Vakler Lajos szerkesztő-riporter foglalt helyet.


Spányi Antal megyéspüspök köszöntőjében arra a csodára és ajándékra utalt, amelyet a fiatalok által elmondott versek befogadása jelenthet. Cser-Palkovics András polgármester pedig a Versünnep jelentőségét méltatta, illetve kifejezte: mosolyra ad okot az, hogy újra megrendezhették a versenyt és közösségben ünnepelhetünk. A fiatalokat a Vörösmarty Színház művészei (Varga Gabriella, Tóth Ildikó, Váradi Eszter Sára, Juhász Illés és Kozáry Ferenc) készítették fel az elmúlt hetekben a döntőre.

Forrás: Simon Erika / ÖKK

Elsőként Adorjáni Sára (Ciszterci Szent István Gimnázium) lépett a közönség elé Kányádi Sándor Pantomim című versével, majd Bódizs Boróka Ajsa (Vasvári Pál Gimnázium) következett Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjéből Az Éj monológjával.  Szabó Ábel (Ciszterci) Babits Mihály Esti kérdés című versét szavalta, Major Benedek (Ciszterci) Radnóti Miklóstól a Nem tudhatomot. A Lánczos Kornél Gimnázium tanulója, Takács Hanna Petőfi Sándortól adta elő a Falu végén kurta kocsma című verset, Kiss Viktória (Lánczos) Fernando Pessoa Pacal portói módra című versét mondta.


Radnótitól a Második eclogát Farkas Esztertől (Ciszter) hallhattuk, zárásként pedig Török Laura (Vasvári Pál Gimnázium) a kortárs költő, Simon Márton És még egy délelőtt című versével szerepelt. A zsűri minden produkcióval elégedett volt, a nevükben Kubik Anna csak dicséretet fogalmazott meg. A sok jó közül kellett tehát kiválasztani a legjobbat, így a 2022-es Fehérvári Versünnep nyertese megérdemelten Farkas Eszter lett.

 
Az egyházmegye különdíját Bódizs Boróka Ajsa vehette át, a Széphő Zrt. különdíjának Adorjáni Sára örülhetett, a főszervező Médiacentrum különdíja pedig Török Laurához került. Minden résztvevő nyert azonban, hiszen mindannyian részt vehetnek az újra megrendezendő székelyföldi Varga Sándor Verstáborban, amely a verseny ötletadójáról kapta a nevét. Az eseményen jelen volt Varga Sándor özvegye is, aki a fiatalokat még egy Tamás Áron-albummal is megjutalmazta a Tamási Áron Alapítvány jóvoltából.A rendezvényt Hagymásy András, a Médiacentrum ügyvezető igazgatójának szavai zárták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában