Frissen Fejérből

2022.08.12. 10:34

Hihetetlen: életre kelt a Velencei tó

Nem, nem helyesírási hiba, és nem is viccelünk: valóban két ilyen nevű tó létezik most Magyarországon.

Szanyi-Nagy Judit

A Fejér megyei Velencei-tó az igazi!

Forrás: Bagotai Zsanett / Feol.hu

A kormány halgazdálkodási honlapján jelent meg egy pályázat arról, hogy a Velencei tó elnevezésű, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületet haszonbérbe adás útján hasznosításra adnák egy sikeres pályázónak 2022. július 15-től 2036. december 31-ig. A név több, mint gyanús, azonban ha a víztérkódot (14-0151-1-4) megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy az nem azonos a Fejér megyei tó kódjával (07-0010-1-1). Vagyis ez a Velencei tó nem az a Velencei-tó!

A szóban forgó, hasznosításra kiadandó vízterület ugyanis egy Somogy megyében, Gyékényes külterületén található, 3,72 hektáros állóvíz – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról. Ráadásul a tulajdonosa egy magánszemély, aki így jegyeztette be a vizet. A pecaverzum.hu megkeresésére Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója elmondta, hivatalból látták a bejegyzési kérelmet. Azonban az elnevezés "viccnek is rossz", ezért írásban kérték a Nébihet, hogy változtassák meg a nevet, mert sérti a névhasználati jogot.

Egyébként a kormányzati honlapon az is látható, hogy a pályázati eljárás július 19-én eredménytelen lett, mert nem érkezett értékelhető pályázat. 

Azt, hogy mi lesz a sorsa a Velencei tónak (ami ugyebár nem a mi Velencei-tavunk), egyelőre nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában