Frissen Fejérből

2022.08.15. 07:30

Többéves hagyományt követve rendezték meg a Csúti vigasságokat

Többéves hagyományt követve rendezték meg ismét Csúti vigasságok néven a felcsúti falunapot, sok programmal és faluebéddel. A Tamássy-Margalit kúria udvarán hatalmas fák adnak árnyékot, s itt áll a falukemence.

Zsohár Melinda

A könyvtáros-művelődésszervező Szecsődiné Tima Zsuzsanna jószerivel egyedül szervezi a mozgalmas falunapot, ami hasonlít egy kicsit a falusi búcsúkra is. Lánya, Szecsődi Ágnes volt a háziasszonya az egymást követő színpadi eseményeknek. Délelőtt a katolikusok szentmiséjére sokan érkeztek, a kúria udvarán felálltak az ingyenesen használható körhinták, a céllövöldék és vásáros sátrak, s befűtötték a falu kemencéjét. A főzőverseny mindig népszerű esemény, az idén tizenegy nevező csapatnak biztosította a támogató önkormányzat a sertéshúst. Bárki bármit főzhetett, sült a pogácsa, s a Puskás Akadémia konyhája is kitelepült nagy adag egytálételével. Voltak, akik nem versenyeztek, ám annyit főztek, hogy jószívvel meghívhatták alkalmi asztalukhoz, akiknek jutott az ajándék-ételből. Mert ez a lényeg: együtt költsék el a sok finom étket mintegy közös jelképes asztalnál ezen a napon. Senki nem maradt éhen!

A versenyző finomságokat hárman bírálták el: Balogh György, a Puskás Akadémia konyhájának séfje és szakértő vezetője, Hegedűs Lajos alcsútdobozi vendéglős és Szabó Péter felcsúti alpolgármester. Jellemzően nehezebb magyaros ételeket főztek, káposztát, gerslit, babot, krumplit mellékelve a húshoz, de erre mondják, hogy kevesebbet kell enni belőlük. Cserkuti János dunántúli palóc ragut főzött barátaival, sok zöldséggel, követvén az ősi receptek mintáját. Az első helyezést a Konyhatündérek csapata nyerte el székely káposztájával, ők kapták meg egy évre az óriás vándor-fakanalat. Második lett a Zétényi család bakonyi betyár-levese, harmadik a Kicsi FC sertéspörköltje.

A felállított színpadon egész nap szórakoztatták a nézőket, a szülők, nagyszülők örömére szolgál a helyi óvodások és iskolások szereplése. A Gyöngyvirág nyugdíjas klubnak a kúriában van állandó klubhelyisége, ők minden rendezvényen kitesznek magukért, miként most is - kínálnak, segítenek, s énekeltek is. Ilyenkor ítélik oda a Legszebb konyhakertek és a Felcsút virágos portája községi díjakat, illő ajándékok kíséretében. A zöldségeskert-kategóriában Apró Krisztián, Kemele Jánosné és Zábó Lászlóné érték el az első háromnak járó elismerést, a virágos udvarért Fehér Tamásné, Miklós Dénesné és Dobos Erzsébet vehette át a díjat, különdíjat kapott Németh Péter.

Sok a helyi s a környékbeli fellépő, Szecsődi Zsuzsa így igyekszik lehetőséget adni a falunapon a megismerkedésre, bemutatkozásra évről-évre. A felcsúti Fehér tigrisek Kempó HSE bemutatója, a csákvári Gyémánt Gospel Kórus, a bicskei Mayer Táncműhely, a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Schwowischl Buam zenekar mellett estére kelvén a könnyűzenéé volt a főszerep. A kísérőprogramok közül népszerű volt a kislányok körében a profi arcfestés, kitelepült a rendőrség és az alcsútdobozi önkéntes tűzoltók is kedveskedtek a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában