FMLSZ

2022.08.16. 15:09

Küldötteket választottak a labdarúgók

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér megyei Igazgatóságának évadnyitó értekezletén kiderült, hogy a vasárnap elrajtoló idényben több változásra számíthatnak a csapatok együttműködésére.

Káldor András

Bencsik István társadalmi elnök fontos gazdasági kérdésről beszélt a klubok képviselőinek

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Elkezdődnek a hétvégén a különböző osztályú megyei labdarúgó-bajnokságok küzdelmei, így, ahogy már évek óta megszokhattuk, az MLSZ Fejér megyei Igazgatósága – korábban Fejér megyei Labdarúgó Szövetség - megtartotta évadnyitó értekezletét. Mindezt Bencsik István, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatóságának elnökének felszólalása vezette be.

- Elég nehéz időszakon vagyunk túl, ahogy ezt az elmúlt félévben tapasztalhattuk. Nagyon komoly gazdasági és külpolitika helyzet alakult ki, amely rányomhatja a bélyegét a szponzorációkra és a különböző tao-s rendszerekre, de azt kérem, ahogy eddig is, legyenek a kollégák elhivatottak a sportág iránt. Az amatőr futball nem feltétlenül a pénzről szól, de közrejátszik természetesen ez is. Az amatőr futball támogatása Önök nélkül nem jöhetne létre, nem működne. A megfelelő hozzáállás és kitartás elengedhetetlen lesz a következő időszakban - fogalmazott.

Első napirendi pontként küldöttnek megválasztották a Magyar Labdarúgó-szövetség közgyűlésére – amelyre minden megye két küldöttet küldhet – Bencsik Istvánt, valamint Bíró Zsolt alelnököt.  

Majd Schneider Béla, az MLSZ megyei igazgatója arról számolt be, hogy 250 csapat vesz részt a megyei labdarúgásban, szemben a tavalyi szezonnal, amikor 263 együttes indult, az összes korosztályt figyelembe véve. Az azonban örömteli, hogy egy női csapattal bővült a paletta.

Schneider Béla kimerítően tájékoztatta a klubokat a várható változásokról, és a bajnoki rendszerről
Forrás: Fehér Gábor / FMH

Rendkívül fontos, hogy megfelelően kezeljék a klubok a sportorvosi vizsgálatokat, ugyanis a vészhelyzet alatt meghosszabbodott a sportorvosi engedélyek lejárati ideje, amelyek 2022. 07. 30.-al lejártak. A törvény szerint visszaállt az alapállapot, így ismét hat hónap, illetve egy év lett az érvényes engedélyek határideje. Kevés a sportorvos, ezért előjegyzés alapján kell időpontot kérni, de ezt 3-4 héttel korábban kell megtenni. Egy darab újraélesztő (defibrillátor) készülék elhelyezése a létesítményben kötelező. A kötelező felülvizsgálat az első ütemben beszerzett készülékekre megtörtént. A második ütemben beszerzett készülékek felülvizsgálata a bajnoki szezon végén lesz aktuális. Az Igazgatóság igény esetén defibrillátor-kezelési tanfolyamot szervez, melynek létszáma minimum 10 fő lehet.

- Az MLSZ Sportszervezői tanfolyamot hirdetett, melynek célja, hogy a tudásanyag átadásával megkönnyíti az amatőr bajnoki osztályokban szereplő sportvezetők munkáját. Tematikája pedig az MLSZ programjainak, szabályzatának, szervezeténe megismertetése. A tanfolyamot 2022. novemberében kívánjuk megtartani, időtartama négy nap. Ez azért nagyon fontos, mert a licenc követelménye, hogy csapatonként legalább egy főnek amatőr sportszervezői végzettséggel kell rendelkeznie. Lényeges kérdés a mérkőzések időpontjának és helyszínének módosítása. A bajnoki hétvége (péntek-szombat-vasárnap) valamely napjára kiírt mérkőzés konkrét időpontját megelőző 72 órán (3 napon) belül az érintett sportszervezetek sem az időpontot, sem a helyszínt nem módosíthatják ugyanazon bajnoki hétvége napjaira (péntek-szombat-vasárnap), kivéve, ha a módosítás a kérelmezőnek fel nem róható, rendkívül indokolt és méltányolható okból történik. Ebben az esetben az érintett sportszervezetek által benyújtott és indoklással ellátott közös kérelemről az illetékes Versenybizottság dönt azzal, hogy a módosítást ebben az esetben is elutasíthatja, ha a módosított időpontra játékvezető küldése nem megoldható. A Versenybizottság csak jóváhagyott, és kellően megindokolt mérkőzésmódosítási igényeket támogatja. 15 napon belüli kérelem esetén díjfizetési rend szerinti módosítási díj befizetése mellett. Ez 8–15 napon belül 10.000.- Ft, valamint 8 napon belül 20.000.- Ft – tudtuk meg.

Változások történtek a Fegyelmi Szabályzatban is. Az a labdarúgó vagy sportszakember, aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot rasszizmus formájában emberi méltóságában megsért, ideértve a bőrszínre, vallásra, etnikai hovatartozásra, szexuális irányultságra való sértést, fegyelmi vétséget követ el, büntetése 10 mérkőzéstől való eltiltás vagy mérkőzésről eltiltás 3-6 hónap időtartamra. 

Schneider Béla kitért a pirotechnikai eszközök használatára, amelyet komoly szankciókkal illetnek. Ugyanis, ha a mérkőzésen a sportszervezet szurkolója, szurkolói részéről pirotechnikai eszköz(ök) használatára kerül sor, úgy a sportszervezet büntetése amatőr bajnokságban résztvevő sportszervezet esetén igen komoly szankciókkal jár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában