Díszes menet haladt a községben

2022.10.01. 21:30

Gyarapodik a falu, gyarapodik szépen – avagy így szüreteltek Dégen (galéria, videó)

Megérett a szőlő, hajlott a vessző, bodor is volt a levele; lekvárba, mustba, borba vele!

Szanyi-Nagy Judit

Az Enyingi úton tartó dégi menet egy lelkes csapata

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A mulatós zenét hallva azt gondolhatta az avatatlan fülek tulaja, itt bizony esküvő közeleg. De nem ez volt a nagy esemény, nem ám: a falu népe ugyanis népviseletbe öltözött, így járt utcáról utcára, szüreti mulatság címszó alatt. Csaknem harminc pörgő-forgó néptáncos – a nevük beszédes, ők a Forgócska I. és II. néptánccsoportok tagjai – készült s mutatta meg tapsot és mosolyt érdemlő közös produkcióját az állomások mindegyikén a nagyérdeműnek. Velük együtt lovak, hintók, erőgépek, lovaskocsik és pónifogatok érkeztek még a község több pontjára; gazdáik nemcsak Dégről, de Lajoskomáromból, Kálozról és Soponyáról is színesítették a menetet. Nyolc kocsival többen lettek volna – mondja Mudri Erzsébet, de nem szomorkodik: aki az eső miatt megtántorodott, bánhatja, ugyanis az égiek kegyükbe fogadták a szüreti mulatozást és végül napsütéses jó idővel kedveskedtek a felvonulóknak.

Mudri Erzsébet nem mellesleg ezen a napon a bíróné szerepét is betöltötte, mellette párja, Mayer Szabolcs állt helyt bíróként. A felvezető kocsin, amelyen ők maguk is helyet foglaltak, a Brancs zenekar zenészei játszottak-énekeltek jó hangulatot keltően, az ötből ketten: Ruzsa Gyuri és Cseh Dávid. Csendben csak akkor maradtak, amikor a kisbíró – Pap Ferenc személyében – közhírré tétette a falu ügyes-bajos dolgait.

Képes összeállításunk:

A kikiáltás egy része így hangzott: "Új intézmény épült a településen, melyet a bölcsisek vettek birtokba a díszes átadót követően. Programjaink száma szaporodik szépen, kultúrából is táplálkozunk bőven. Medvehagymafesztivál, falunap vagy szüret – művészeti csoportjaink helytállnak hát minden. Nőnapi operett, gyereknap és börze, ezt kínálta a lakóknak a falu vezetése. Gyarapodik kedves falunk, gyarapodik szépen, gyűjthetjük a szemetet immár szelektíven. Használt olaj vagy kupak, gyűjtsd hát te is szépen: dobd be a gyűjtőhelyére, erre kérünk téged!"

Az önkormányzat szervezésében 16 óra környékén véget ért felvonulást és szüreti mulatságot a bál koronázta meg, amely 21 órakor kezdődött a már jól ismert Branccsal.

Így mulatoztak Dégen:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában