Frissen Fejérből

2022.12.08. 17:30

Rangos építőipari elismerésben részesült a nádasdladányi Nádasdy-kastély

Építőipari nívódíjat kapott december 8-án a közelmúltban felújított Nádasdy-örökség. Az erre emlékeztető, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla ünnepélyes felavatására 2023 tavaszán kerülhet sor.

Szanyi-Nagy Judit

A megújult kastélyt 2021 augusztusában nyitották meg ismét a látogatók előtt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap (archív)

Összesen húsz elismerést adott át az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az általuk 2022-ben immár huszonötödik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíj pályázat lezárásaként. A díjakat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) éves ünnepi közgyűlésén és gáláján, december 8-án vehették át a kitüntetettek.

Az alapítás óta eltelt évek során összesen 188 nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság. Ehhez csatlakozik az idei 14 díjazott, így immár több mint 200 építmény kapta meg az elismerést az évtizedek során – szól a sajtóközlemény. Idén tehát tizennégy építmény kapott nívódíjat, hat pedig elismerő oklevelet érdemelt ki. Fejér megyéből a nádasdladányi Nádasdy-kastély szerepel a listán, amely a rangosabb elismerések egyikét tudhatja magáénak.

A bírálat fő szempontjai között szerepelt az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés. A díjra egy legalább 100 millió forint nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítmény lehet jogosult, a pályázatot a megvalósító szervezetek bármelyike beadhatta. Idén 34 pályamű érkezett – ezek közül egy nem felelt meg a feltételeknek.

A 2021 augusztusában átadott, felújított Nádasdy-kastély Műemlék-helyreállítás, építményrehabilitáció kategóriában érte el az első helyezést és nyerte el ezzel együtt a nívódíjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában