Időjárás

2023.02.04. 10:28

Így pusztított a szél Fejérben (fotók, videó)

A meteorológiai szolgálat hajnalban narancs, majd reggel hét után a legmagasabb, piros riasztást adott ki több vármegyére is, köztük Fejérre. Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet.

Elekes Gergő, Házi Péter, Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Amint azt a katasztrófavédelemtől megtudtuk, reggel óta meg sem állnak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Délután 16:00 óráig csaknem 350 tűzoltói beavatkozásra volt szükség Fejér vármegyében, elsősorban Székesfehérváron és környékén.

A riasztások többsége kidőlt fák miatt érkezett, de több épület lemez-, cserép- és zsindelyfedésű tetőszerkezetét, illetve homlokzatát megbontotta a viharos szél.

Pontosan ezt a pusztító erőt örökítették meg olvasóink is felvételeiken, melyeket eljuttattak hozzánk. 

Polgárdiban már péntek este megkezdte a munkát a szél, a viharban kidőlt egy fa a Május 1. utcában.

Fotós: olvasó

Székesfehérváron szombaton délelőtt, a Balatoni úton, a Mol kúttal szemben dőlt ki egy fa az úttestre:

Fotós: olvasó

Lepsény központjában a jelzőlámpa szakadt le.

Leszakadt tetőszigetelés 

Mintegy 50 négyzetméternyi tetőszigetelést tépett le a viharos erejű szél Székesfehérváron, a Budai út 86-88.számú szalagházról. Juhász Attila, aki a fotót készítetette, a feolnak elmondta, szerencsére senkit nem talált el a lehulló szigetelés, nem történt személyi sérülés. 

Fotós: olvasó

Gyökerestől dőlt ki egy fa a Zichy ligetben. 

Fotós: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a "jó irányba" azaz a park, nem a mellett álló autók irányába dőlt, így a járművek megúszták az esetet. Nem úgy, mint az a szegény pad!

Fotós: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

A hatalmas erejű szél megbontotta a Panoráma Offices fém homlokzatát, az üvegfelületről hatalmas hangrobaj mellett, hosszú métereken lógnak a fémlapok. Vigyázzon, aki arra jár!

A tűzoltók már itt is megkezdték a munkálatokat.

Bicskén kutyakennelek borultak fel, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak:

A szeretem Székesfehérvárt csoportban osztotta meg az egyik tag a fotót, miszerint a Széna téri egyik tízemeletes ház vakolatát, illetve szigetelését is megbontotta az erős szél. A bejegyzés írója is azt kéri, óvatosan menjünk a házak között!
 

Fotós: olvasó

Az M7-es autópályára szintén fa dőlt:

Bodajkon kéményt bontott a szél

Bodajkot sem kímélte meg az időjárás, az olvasónktól kapott fotón jól látható, ahogy a természet könnyedén legyőzte az útjában álló kéményt.

Fotós: olvasó

A Fejérvíz is folyamatosan hibákról számol be, erről ebben a cikkünkben olvashatnak:

Szabadbattyánnál fa dőlt az úttestre:

A szél a hétvégére tervezett programoknak is keresztbe tesz, már biztos, hogy a Sóstó Látogatóközpont túrája elmarad a tomboló időjárás miatt.

Leszakadt redőnydarabok, önjáró kuka Fehérváron:

Ha áramszünetet tapasztal, ez a teendő:

Víz és villany nélkül maradtak Mezőszilason:

A fehérvári áruháznál még mentik a menthetőt

Az Auchan épületét sem kímélte a viharos erejű szél. Ott jártunkkor magunk is megtapasztaltuk, hogy többen dolgoztak a tetőburkolat mentésén, a balesetveszély elhárításán.

Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Amint arra a katasztrófavédelem is felhívta a figyelmet: ahogyan gyalogosan, úgy lehetőleg gépjárműveikkel is kerüljék a fák, a potenciális veszélyt jelentő tárgyak, elemek közelségét.

A kisebb Dél-Fejér vármegyei utakon “önkéntesek” tesznek rendet

Van, ahol nem hívnak tűzoltókat, hanem a helyiek vagy az arra közlekedők tüntetik el a leesett kisebb-nagyobb ágakat az utakról.

Ilyen a Sárkeresztúrt és Kálozt összekötő út is, ahol utóbbi település irányába több nagyobb ág, gally is hevert az útra lógva szombat délután. Ezeket egy-egy “önkéntes”, autójával arra járó tördelte kisebbre és dobta beljebb az árokba.

Az említett szakaszon mellesleg jól járható az út.

Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Fa dőlt egy családi ház kerítésére Dégen
 

Leomlott a vakolat a régi Univerzál épületéről

Ön is tapasztalt hasonlót a környéken? Küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre fotóját, videóját, mi pedig közzétesszük cikkünkben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!