Negyed évszázad Isten szolgálatában

2023.03.28. 17:30

Spányi Antal püspökké szentelésének jubileumát tartották Fehérváron (galéria)

Spányi Antal püspökké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron március 28-án, kedden. A megyés püspök 20 éve került a városba, azóta vallja: az „együtt dolgozás” az, ami előre viszi a közösségeket. Szentmisével, különleges ajándékkal vált emlékezetessé a negyed évszázados jubileum.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ünnepi szentmisével vette kezdetét Spányi Antal püspökké szentelésének 25. évfordulója kedden délelőtt a székesfehérvári Bazilikában. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviselői, Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapest érseke, a papság, szerzetesek, állami, vármegyei, városi vezetők, intézményvezetők, hívek és barátok imádkoztak együtt a jubileumi esemény alkalmából, melyhez a Vox Mirabilis Kamarakórus éneke biztosította az emelkedett hangulatot.

Ferenc pápa is gratulált Spányi Antalnak

A mise előtt Ugrits Tamás pasztorális helynök olvasta fel Ferenc pápa levelét, melyben gratulált püspökké szentelésének 25. évfordulója alkalmából. Udvardy György veszprémi érsek pedig köszönetet mondott a megyés püspök eddigi szolgálatáért.

Ezt követően a Szent Imre Hitoktatási és Művelődési Központban folytatódott az ünnepség, ahol a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodásainak és tanulóinak műsorát követően Hajdu Ferenc helynök köszöntötte Spányi Antal megyés püspököt és a megjelent ünneplőket. Elmondta: a hálaadás valójában nem most, hanem már egy hónappal ezelőtt megkezdődött, amikor az Egyházmegyében 449 szentmisét mutattak be, melyen hálát adtak a papok és hívők a megyés püspök eddigi szolgálatáért, a negyed évszázadért.

– Tettük ezt, hiszen ennek a negyed évszázadnak 80 százaléka a Székesfehérvári Egyházmegyéhez kapcsolódik. 5 év volt csupán, melyet a Főegyházmegye szolgálatában – Paskai bíboros, érsek mellett – töltött. Hálát adunk mindazért, amelyet ez alatt a 20 esztendő alatt kaptunk.

20 éve imádságos segítséget kért a munkához

Majd megköszönte Spányi Antal tanítását, „amellyel egészen világosan képviseli, hogy arannyal és ezüsttel csupán az Isten országát nem lehet építeni” – mutatott rá a helynök, hozzátéve, hogy Isten országának építéséhez lelki, kegyelmi szempontok is szükségesek. – Világosan kiállt emellett, amikor ide került a mi Egyházmegyénkbe – tette hozzá a helynök, majd felolvasta Spányi Antal 20 évvel ezelőtti levelét, melyben többek között imádságos segítséget kért a támogatóktól. - Ez a megbecsülés az, amely a pap és a püspök, a pap és a hívek között kell, hogy legyen. Ezt a megbecsülést tapasztalhattuk meg az elmúlt két évtizedeben, melyet a megyés püspök Székesfehérváron töltött – fogalmazott, majd kifejezte az egész Egyházmegye köszönetét, mégpedig egy különleges ajándékkal: a több mint 170 éve született K. Spányi Béla festőművész „A bodajki kálvária” című művének eredetijével. Az alkotó – Spányi Antal rokona – épp azt az emlékhelyet örökítette meg festményén, melyet a megyés püspök maga is gyakran felkeres, ahol gyakran imádkozik, s melyet szívében őriz.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szintén köszöntötte a megyés püspököt, aki elmondta: a város mellett ő maga is sokat köszönhet Spányi Antalnak, aki segítette, támogatta a kezdő polgármestert. Köszönetet mondott azokért a tettekért, melyek a város megújulását szolgálták. Ajándékát, egy székesfehérvári fotóalbumot, köszönettel vett át a megyés püspök a polgármestertől és az alpolgármesterektől – Róth Pétertől, Mészáros Attilától és Lehrner Zsolttól.

– Ez az ajándék nem szól másról, mint a tiszteletről, szeretetről és megbecsülésről – tette hozzá a polgármester.

Köszönetet mondott az ünnepelt is

Spányi Antal megyés püspök is szólt az ünneplőkhöz:

- Elsőként Istennek tartozunk hálával. A hívő ember köszönettel tartozik az egyháznak, amely elfogadta a szolgálatát, segíti, mellé áll, feladatot ad, utat jelöl ki számára. S természetesen köszönetet kell mondani sok mindenkinek, mert egyedül nem csak a pap kevés püspök nélkül és püspök pap nélkül, de mindenkinek fontos, hogy elfogadják, együtt akarjanak vele célokat megvalósítani. Köszönöm a városnak, vármegyének, kormányzatnak, mindenféle közösségnek, akikkel együtt dolgozhattunk, az elfogadást, a mellénk állást – mondta az ünnepelt, hangsúlyozva: az „együtt dolgozás” ugyanis az, ami emeli az országot, a népet és emeli a szívet a Jóisten felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában