Mintegy tizenhat százalékos növekedés a CIB Lízingnél

Hírek Tóth Balázs
Az utóbbi hét év legerősebb első negyedévét zárta a CIB Lízing a finanszírozott összeg növekedése alapján. A pénzügyi vállalkozás piaci részesedése is tovább nőtt, javuló minőségű portfólió mellett – közölte a cég a figyelo.hu-val.

Nagyon sikeres első negyedévet zárt a CIB Lízing: az új kihelyezések összege közel 16 százalékkal nőtt az első három hónapban az előző év azonos időszakához képest. Ezzel az elmúlt hét év legerősebb első három hónapját hozta a pénzügyi vállalkozás úgy, hogy a fontosabb területek mindegyikén látványos bővülést értek el.

Az autófinanszírozásban például 26 százalékkal emelkedett, a nagyhaszonjárműveknél és a gépek/berendezések területén pedig több mint a duplájára nőtt az új kihelyezések értéke az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A közel 16 százalékos növekedéssel a CIB Lízing jelentősen túlszárnyalta a teljes lízingpiac teljesítményét is: a rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis az első negyedévben a teljes ágazatot tekintve minimálisan – 0,2 százalékkal –, csökkent az új kihelyezések összege. Az első negyedév dinamikus növekedése különösen biztató a CIB Lízing szempontjából.

Már a 2021-es évünk is nagyon sikeresnek bizonyult, a múlt év utolsó negyedévében az autófinanszírozásban 15 százalékos, a nagyhaszon-járműveknél 330 százalékos, a géplízingnél pedig 113 százalékos bővülést értünk el a megelőző év azonos időszakához mérten, a finanszírozott összeget nézve. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a termelőeszközök terén ilyen masszív növekedést értünk el

– mondta Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

A piaci átlagot jelentősen túlszárnyaló teljesítmény nyomán a CIB Lízing piaci részesedése több területen is érezhetően nőtt, így például az autó- és haszonjármű-finanszírozásban, illetve a gépek és berendezések szegmensében. A CIB Lízing a portfólió szempontjából is sikeres évet zárt 2021-ben, egyrészt a megelőző évhez viszonyítva a portfólió mérete közel 5 százalékkal bővült, másrészt az elszámolt értékvesztés összege bő 32 százalékkal elmaradt a 2020-astól.

A vezérigazgató szerint a kilátások is biztatóak a csoport szempontjából, miután folyamatosan kötik az új ügyleteket. „A magyar lízingpiac stagnálása ellenére 2022 végére a CIB Lízing új kihelyezéseinek volumene több mint 20 százalékkal emelkedhet 2021-hez képest, megerősítve a csoport stratégiai piaci részesedését a lízingpiac valamennyi területén” – fűzte hozzá Fekete Csaba. A CIB Lízing 100 százalékban a CIB Bank tulajdona, amely az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalata.

Borítókép: Balaton József / MTVA / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink