Recessziós veszély az Egyesült Államokban

Hírek D. GY.
A Nemzetköz Valutaalap (IMF) jelentősen rontotta az amerikai növekedési kilátásokra adott előrejelzését.

Az IMF pénteken tette közzé legfrissebb előrejelzését, amely szerint az USA-ban a kamatemelési ciklus lehűti a keresletet, s az ország gazdasága éppenhogy elkerüli a recessziót. A nemzetközi szervezet szerint az amerikai GDP jövőre 2,9 százalékkal emelkedik. Az előző, áprilisi prognózisban még 3,7 százalék szerepelt. 2023-ra a növekedés 1,7 százalékra lassulhat (korábban 2,3 százalékra számítottak). 2024-ben még tovább, 0,8 százalékra mérséklődhet a GDP növekedési üteme.

Az IMF tavaly októberben még 5, 2 százalékos idei növekedést prognosztizált, akkor persze még nem számoltak az orosz-ukrán háború hatásaival, többek között azzal, hogy az infláció 40 éves csúcsra szökik fel. “Egyre szűkebb az ösvény, amelyen az Egyesült Államok elkerülheti a recessziót” – mondta Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy előrejelzésük bizonytalansága meglehetősen nagy. Az IMF szerint, ha további sokkok érik az amerikai gazdaságot, és bekövetkezik a recesszió, az várhatóan viszonylag rövid lesz, és nem rontja túlságosan a munkanélküliséget – hasonlóan a 2001-es recesszióhoz.

Érdekes módon az IMF-nél borúlátóbban nyilatkozott az amerikai gazdasági visszaesés lehetőségéről Jay Powell, a Federal Reserve elnöke, aki “valós lehetőségnek” nevezte a recessziót. A Szenátus előtt tartott múlt heti meghallgatásán Powell kifejtette, hogy a globális helyzet, az orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus járvány megnehezíti a Fed dolgát, lévén ezekre nincs befolyása az amerikai jegybanknak.

Borítókép: TimeShops, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink