Taxis szövetség: káoszt okozna a hatósági ár eltörlése

Hírek Figyelő
A hatósági ár eltörlése egyértelmű káoszt eredményezne. Rosszul járnának az utasok, egy fuvar esetében, ugyanazon a távon akár kétszeres-háromszoros különbségű díjat is fizethetnének – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a TV2 Mokka című műsorában.  

Az elmúlt időszakban több törekvés is látszott arra, hogy a hatósági árakat szabad vagy részben szabad piaci ár váltsa fel. Ezt azonban a taxisok elutasítják, ezért a személytaxis ágazat túlnyomó részét tömörítő érdekképviseletek és gazdasági szereplők hétfőn levelet küldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben azt kérték, a kormány támogassa, hogy a budapesti taxiközlekedésben – az árak megállapításáról szóló törvényben meghatározott – hatósági ár megmaradjon.

Ebben a témakörben ma reggel a Mokkában Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke fejtette ki a szakma álláspontján. A taxiszolgáltatás hatósági árának eltörlése visszahozná a korábbi szabályozatlan, egyenlőtlen versenyt a drosztokon, amivel a tisztességesen működő taxis vállalkozók, és az utasok is rosszul járnának – húzta alá a szakember, aki részletezte, hogy 2013-ban vezette be a hatósági árat elsőként Magyarországon, Budapesten Tarlós István, akkori főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat. Tíz éves ez a rendelet, ami visszaigazolja, hogy az utasoknak és a szolgáltatóknak is jó a hatósági ár. Kiszámítható, előre tudja mindenki télen-nyáron, éjjel-nappal, hogy mennyibe fog kerülni a taxi – hangsúlyozta Metál Zoltán.

„A hatósági ár kivezetése a taxisokat is érintené, de főként az utasokat. 2013 előtt akár 300-400 különböző tarifa volt Budapesten, akkor senki nem tudta, hogy mennyibe kerül egy-egy fuvar. A hatósági ár eltörlése egyértelmű káoszt eredményezne. Abban az esetben például, ha eltörlése után rendelnénk egy taxit és elmennénk A-ból B-be, majd onnan egy óra múlva visszajönnénk taxival és kétszer, háromszor annyit fizetünk, akkor kiderülne, hogy valami nem stimmel” – részletezte a taxiszövetség elnöke.

Metál Zoltán kérdésre kitért arra is, hogy van olyan applikációval működő taxis cég, melynél adózási problémák derültek ki. Konkrétan 10 millió forint nagyságrendű büntetést kapott az egyik.

Az interjú teljes terjedelmében itt tekinthető meg:

https://tenyek.hu/cikkek/taxis-szovetseg-totalis-kaosz-lenne-a-hatosagi-ar-eltorlesevel

Fotó: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink