250 éve nem volt ekkora fejlesztés Veszprémben

Hírek Sz. H.
A megyei jogú város szívében 18 műemléki épület, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. Ilyen mértékű, „város a városban” fejlesztés legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a várnegyedben.

A Veszprémi Főegyházmegye tulajdonában lévő épületek külső és belső felújítása mellett turisztikai látványosságok is készülnek, amelyek a várnegyedet, a várost és a régiót is vonzóbbá teszik a lakosság és az ideérkezők számára. A fejlesztés egyszerre hitéleti, építészeti, funkcionális, turisztikai és munkahelyteremtő beruházás, amely 2025-re készülhet el.

A Várhegy épületei

Az Érseki Palotát, a Szentháromság teret és a Szent István-templomot (ferences templom) járhatták be a múlt hétvégén a felújítás iránt érdeklődők.

Az Érseki Palota restaurálása

A szervezők ígéretük szerint „túrát vezettek az égbe, és a földre hozták a mennyországot”. Mindezt úgy valósították meg, hogy elsőként az Érseki Palota kápolnájában felállított állványzaton Johann Ignaz Cimbal pompás Szentháromság-mennyezetképének restaurálásáról, annak kulisszatitkairól mutattak a nagyközönség előtt eddig kevésbé ismert részleteket, zseblámpák segítségével. Majd kisétálva az épületből, elidőztek a várnegyedben elsőként megújult Szentháromság-szobornál a Szentháromság téren. A 15 méter magas, 14 életnagyságú, 15 kisebb figurát, 6 domborművet és számos aranyozott fém applikációt magába foglaló műemlék-építményt teljes mértékben restaurálták, a felszivárgó nedvesség problémáját is megoldották. Végül az ideiglenesen erre a hétvégére berendezett Szent István-templomban a már említett Szentháromság-szobor korábbi változatának elfeledett kőszobrain keresztül eredhettek a múlt nyomába, valamint a szentháromságot ábrázoló mennyezetképet nagy tükrök segítségével hozták közel a látogatókhoz.

A Szentháromság-szobor megtisztítása

2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címet tölti be. Ebből az alkalomból − a várnegyed megújulási fejlesztésének félidejében − a Veszprémi Érsekség megnyitja a várhegy egyes épületeit. 2023 májusától úgy láthatják ezeket az itt lakók, és az ide látogató hazai és külföldi vendégek, ahogy máskor nem: munka közben. Innen is az elnevezés: Work In Progress 2023. A kiállítás-sorozat keretében a szervezők interaktív események, újabb vezetett túrák és előadások keretében mutatják be a léptéke és összetettsége miatt különleges műemlék-helyreállítást, a kutatások eredményeit, a restaurálások és a tervezés döntési helyzeteit, koncepcióját és az aktuális állapotát. Nem egyirányú ismeretátadásra, sokkal inkább elgondolkodtató párbeszédre törekedve. A kiállítási témák feldolgozásánál kül- és beltérben egyaránt cél, hogy minden korosztályt rugalmasan megszólítson. Tervek szerint a kiállítás egyes elemei a későbbiekben átalakulhatnak az állandó kiállítás elemeivé, más részei pedig vándorkiállítások, bemutatók, időszaki kiállítások részeiként élhetnek majd tovább.

Forrás: Veszprémi Érsekség

Ezek is érdekelhetnek

További híreink