Tavaly közelebb került a magyar vásárlóerő az uniós átlaghoz

Hírek Figyelő
A vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP a 2021-es 75 százalékról az uniós átlag 77 százalékára emelkedett tavaly. Ezzel egy lépéssel közelebb került Magyarország a legfejlettebb tagországok felé, írta a Világgazdaság az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva.

Tavaly is közeledett a legfejlettebb uniós tagországokhoz a magyar vásárlóerő paritáson számolt GDP az Eurostat legújabb adatai szerint a 2021-es 75 százalékról 2022-ben 77 százalékára emelkedett az uniós átlaghoz képest. De nem csak Magyarország, a szomszédos országok konvergenciája is folytatódott: bekövetkezett az, ami korábban elképzelhetetlen volt, azonos vásárlóerő fejlettségi színvonalon áll jelenleg Magyarország, Románia és Portugália, közvetlenül előttük pedig Lengyelország, amely már közelíti a 80 százalékos határt. Csehország bőven előttünk áll, amely 91 százalékot mutat, míg például az euróövezethez tartozó Szlovákia 67 százalékkal mögöttünk van.

Várhatóan Magyarország is hamarosan felzárkózik a 80-asok mellé, Suppan Gergely a Bankholding elemzője szerint, ha idén nem is, jövőre jó eséllyel mi is elérjük ezt a szintet. Ebben a körben Spanyolország és Észtország áll. Az évtized végére pedig 90 százalékos fejlettségi szintet tűzte ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, ami azért még odébb van, de nem lehetetlen. Ehhez mindenképpen gyorsulnia kell a magyar felzárkózásnak – írta a Világgazdaság.

Borítókép: illusztráció/Fotó:PuzzlePix/Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Ezek is érdekelhetnek

További híreink