Sziréna

2022.05.23. 09:53

Tűz ütött ki egy debreceni műanyaggyártó üzemben – fotókkal és videókkal

A hatalmas füst a jelentős távolság ellenére Debrecen belvárosából is látszott.

Forrás: Tóth Imre

Tűz keletkezett egy Debrecen-Bánk határában lévő műanyaggyártó vállalat telephelyén hétfő délelőtt – értesült a Hajdú Online. A katasztrófavédelem egységei nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, egy 500 négyzetméteres raktár gyulladt ki, a tűz egy másik épületre, valamint az aljnövényzetre is átterjedt. A debreceni hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték meg az oltást. A Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végzett a környéken. Az egészségre káros mértékben nem mutattak ki veszélyes anyagot a levegőben – tudatták.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette az értesülésünket, miszerint tűz ütött ki a bánki üzemnél, ők bővebb információkkal nem szolgáltak.

Olvasónk drónfelvétele a gomolygó füstről

Kollégánk a helyszínen megtudta, az 500 négyzetméteres raktárépület teljes egészében megsemmisült. A hőtermelés és a szél miatt a tűz előbb az aljnövényzetre terjedt át, majd a szomszédos épületre is, amelyben gázpalackokat tároltak. Úgy tudjuk, három palack felrobbant. A katasztrófavédelem legfrissebb tájékoztatása szerint tizenhárom vízsugárral, két vízágyúval és egy létrasugárral sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen a szomszédos erdőre és a környékbeli épületekre.

Az oltásban több mint hatvan tűzoltó vett részt tizenhét járművel, jelen voltak a lángok megfékezésénél a debreceni, a hajdúszoboszlói, a hajdúböszörményi, a hajdúnánási, a berettyóújfalui, a nyíradonyi és a püspökladányi hivatásos egységek, valamint a debreceni önkéntes tűzoltók is. Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A változó szélirány nehezítette a katasztrófavédelem munkáját, ezért plusz víztartályt kellett bevetni. 

Petis László, a műanyaggyár tulajdonosának fia lapunknak azt nyilatkozta, a raktárban főként műanyag termékeket tároltak, főként virágládákat, rekeszeket és edényeket. Egyelőre nem tudják, mi okozta a tüzet, a következő napokat a károk felmérésével és kármentesítéssel töltik. Mint elmondta, személyi sérülés szerencsére nem történt, a személyzetet azonnal kimenekítették.

A Bánk határában lévő műanyaggyár füstje, a Boka Károly utcáról nézve | Forrás: olvasói fotó
Forrás: Hajnal László

A katasztrófavédelem 14 óra 29 perckor közzétett bejegyzése szerint már öt órája oltották a gyártelepnél keletkezett tüzet, majd később közölték, sikerült teljesen eloltani a lángokat. Az egységek megkezdték az utómunkálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában