Ukrán válság

2022.05.24. 16:56

Háborús veszélyhelyzetet hirdetett a kormány (videó)

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán tett bejelentésében kifejtette, hogy az Ukrajnában dúló rendkívüli háborús helyzet miatt van szükség erre a lépésre. A háborús veszélyhelyzet kedden éjféltől lépett életbe, a kormányfő szerdán jelentkezik az első intézkedésekkel.

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet – mondta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Egy olyan háború zajlik a szomszédban, amelynek még senki nem látja a végét, és amely folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve:

Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

Orbán Viktor szerint a világ gazdasági válság küszöbén áll. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát, ehhez pedig mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség.

Mint azt lapunk is megírta, az Országgyűlés kedden döntött az alaptörvény tizedik módosításáról, amellyel a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. A most elfogadott tizedik módosítást Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezte, és a javaslat indoklása szerint minden esetben meg kell valósulnia háborús cselekményeknek ahhoz, hogy a veszélyhelyzetet ki lehessen hirdetni.

Borítóképünkön Orbán Vitkor miniszterelnök, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában