Lesz mit nézni

2022.05.25. 16:31

Történelmi színházi évad előtt áll Debrecen

Kihúzzák a függönyt a nézők előtt, s az igényeik szerint töltik meg a négy teret.

Forrás: Czinege Melinda

Ha a színház csak szórakoztató látványosság lenne, talán nem érné meg a sok munka, de a színház mindig a mai ember életének a tükre – fogalmazott Ilja Bocsarnikovsz, a Csokonai Színház új művészeti vezetője a szerdai évadbeharangozó sajtótájékoztatón. Az elhangzottak alapján kaleidoszkópot használnak inkább, mint egysíkú tükröt, annyiféleképp világítják meg a bensőnkben dédelgetett vagy mélyre ekézett érzéseket az előttünk álló időszakban. Ráadásul a művészet melengető fényével hamarosan négy teret kell megtölteniük: a nyár végén nyitó 9 ezer négyzetméteres Csokonai Fórum három termét és jövő tavasztól – Színházi Olimpia országos rendezvénysorhoz kötődő programokkal – a felújított kőszínházat.

Nézők a „színen”

Az évadra tizenhét premierrel, köztük öt ősbemutatóval, műfaját tekintve többek között operával, nagyoperettel, klasszikus drámával, koncertszínházi előadással készül a társulat. A művészeti vezető, aki 2017 óta erősíti rendezéseivel a debreceni teátrum kínálatát – a következő évadot így aposztrofálta: 

élő színház a ma emberének, új formák, hagyományok.

Mint mondta, minden teret igyekeznek olyan formátumú, műfajú és stílusú előadásokkal megtölteni, amelyek tükrözik a nézők különböző művészeti igényeit is. Szeretnék kihúzni a függönyt a közönség előtt, s bevonni az alkotói folyamatokba, ennek egyik lépése a rendezői laboratórium lesz. Válogatott rendezők egy hétig dolgozhatnak a társulat néhány tagjával egy darab részletén, majd mindegyiket bemutatják és a nézők szavazhatnak arra, ki vigye színre végül a színművet. Ilja Bocsarnikovsz a készülő művek közül kiemelte a Lúdas Matyit, valamint a Csokonairól, a Madáchról és Petőfiről szóló darabokat.

Forrás: Czinege Melinda

Ajándék a Für Elise

A várostörténetbe való bevonulás legelegánsabb és legkellemesebb módja, ha elmegyünk a Csokonai Fórum nyitányára. Puskás István alpolgármester történelmi pillanatnak nevezte az eseményt a társulat, a város és a magyar kultúra szempontjából is. Szólt arról, hogy kőszínház a Színházi Olimpia országos rendezvénysorhoz kötődő programokkal nyílik meg, amelybe a debreceni bábosház és a független társulatok is bekapcsolódnak.

A fórum első bemutatója Szabó Magda Für Elise című regényének adaptációja lesz, amellyel rendezőként debütál Ráckevei Anna. Hangsúlyozta, különleges ajándék és kihívás a háromfelvonásos mű színre vitele. – Fantasztikus belakni az új teret és megmutatni minden technikai lehetőséget, ami benne rejlik – mondta.

Az ifjú Szabó Magdát alakító Hajdu Imelda beszélt egy másik izgalmas műről, amelyen Visky Andrással dolgoznak. A test történeteiben egy roma származású fiatalt játszik, aki örömlánnyá válik.

Forrás: Czinege Melinda

Aida az első

Óriási megtiszteltetés, hogy ez a társulat nyitja meg az új és megújult tereket – hangoztatta Gemza Péter. Hozzátéve: mindenki rengeteget dolgozott és sok áldozatot hozott az elmúlt időszakban, amiért hálás a csapatnak. Nagy szervezeti átalakuláson ment keresztül a Csokonai Színház, melynek fontos eleme az Ács Jánossal való közös munka, A trubadúr színpadra állítása. Törekvés, hogy az operára nagyobb hangsúlyt fektessenek, ezért a Csokonai Színház ajtajait a direktor rendezte Aidával kívánják kitárni a nézők előtt tavasszal. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában