Videóval

2022.06.27. 21:25

Vikingföld után a Baltikumot is beveszi a debreceni zenekar

Nem csak a magyar közönséget perdíti könnyedén táncra nyáron a Bordó Sárkány Régizene Rend.

A világ legnagyobb vikingtalálkozóján is nagy sikere volt a debreceni zenekarnak | Forrás: Bordó Sárkány

Nem mindennapi meghívásnak tettek eleget a közelmúltban Debrecen egyik legnépszerűbb formációja, a Bordó Sárkány zenészei. A világ legnagyobb vikingfesztiváljára hetedik alkalommal jutott el a zenekar. A norvégiai Avaldsnesbe tömegeket vonzó hagyományőrző találkozó érdekességeiről nemrég Dickmann Roland zenekarvezető beszélt a Naplónak. 

Mindent csak korhűen 

A 21. század vikingjei évről évre júniusban gyűlnek össze a település archeoparkjára épített skanzenben, ahol négy napon át volt a zenéé és a táncé a főszerep. A fesztivál szigorúan autentikus, ami azt jelenti, hogy korhűség jellemzi, legyen szó a környezetről, az öltözékről, szállásról vagy vikingszokásokról. Sátrakban aludtak, bográcsban főztek a „vikingek”. A rajongók tudhatják, hogy három évvel ezelőtt ugyanitt forgattak videót Avaldsnes címmel harmadik lemezük egyik szerzeményéhez. 

A korabeli hangulat kedvéért a Bordó Sárkány is akusztikusan muzsikált Avaldsnesben, a vásári mulattatás részeként táncos dallamokat, saját és európai zenét, valamint magyar népdalokat játszottak. A nemzetközi találkozón több mint hetvenezren hallhatták, ismerhették meg a debreceni zenészeket, akik négy napig a megye szinte összes iskolását, majd a következő napokban a felnőtteket szórakoztatták, nem kis sikerrel, a beszámoló szerint ugyanis az északiak kimondottan szeretik a magyar zenét. 

Újabb túra, újabb klip 

Nem ez a megyeszékhely kedvenc sárkányainak utolsó külföldi megjelenése a nyári szezonban; mint megtudtuk, a norvég út után a zenekar nemsokára a Baltikumot is beveszi. Észtországban, Lett­országban és Litvániában összesen négy fesztiválon játszanak július két hetében, ahol nemcsak színpadra, hanem kamerák elé is állnak egy újabb videóklip kedvéért. A Bordó Sárkányt legközelebb júliusban a Campus Fesztiválon láthatja a debreceni közönség.

SZD 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában