Látogatás egy debreceni hajléktalan párnál

2022.06.29. 15:43

Mi nem tudnánk a földön aludni, és arra várni, mikor szán meg bennünket valaki

Egyre többen kérnek segítséget a hajléktalanok közül Debrecenben.

György jól érzi magát otthonában | Forrás: Czinege Melinda

A kormányzat a kánikula miatt az elmúlt napokban életbe léptette a „vörös kódot”, ami kötelezővé teszi minden szociális intézménynek a hajléktalan vagy bajba jutott embereket befogadni – jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az MTI híradása szerint.

Az államtitkár rámutatott: a hajléktalanellátó-rendszer kihasználtsága most országosan 63 százalékos, a fővárosban pedig 52 százalékos. Van tehát szabad hely a hajléktalanszállókon, ezért arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást. Vanyó Anikó, a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. utcai koordinátora a Napló érdeklődésére elmondta, szervezetük vonatkozásában tud érdemben nyilatkozni, mivel más hajléktalanokat ellátó szervezetek is működnek a városban.

A kihasználtság intézményeinkben az országos tendenciától jelentősen eltér. Ezt azt jelenti, hogy éjjeli menedékhelyeink és nappali melegedőink egész évben 100-120 százalékos kihasználtsággal működnek

– jegyezte meg, a továbbiakban pedig megosztotta, a hőségben milyen plusz munkát látnak el.

Vanyó Anikó | Forrás: Czinege Melinda

A vörös kód egy speciális figyelmeztetés, melyet kritikus időjárási helyzetben rendelnek el. Az emberi élet védelme érdekében a bentlakást nyújtó szociális intézmény a regionális diszpécserszolgálaton keresztül fogadja azokat az utcán élő személyeket, akiknek elhelyezése hajléktalanintézményben nem megoldható. Vanyó Anikó lapunknak elmondta, ezeknek az intézményeknek csak a diszpécserszolgálat által hozzájuk irányított személyekkel szemben van elhelyezési kötelezettségük. – A regionális diszpécserszolgálat naprakészen rendelkezik a bentlakásos hajléktalanellátó intézmények betöltött férőhelyeinek számával, és amennyiben a vörös kód figyelmeztetés alatt ezek az intézmények már nem tudnának utcán élő hajléktalan embereket fogadni, akkor segítséget nyújtanak abban, hogy melyik bentlakásos szociális intézményben kaphat elhelyezést a bajba jutott személy – hangsúlyozta. Leszögezte, nagyon ritkán fordul elő, hogy Debrecenben úgynevezett vörös kódos intézkedésre van szükség – éves szinten, beleértve a téli vörös kódos napokat is, 1-2 alkalom –, mivel elsősorban saját intézményeikben helyezik el a bajba jutott hajléktalan személyeket. Ez ügyfeleik biztonságérzetét is szolgálja, bár még inkább növeli a zsúfoltságot.

Debrecen határában élnek

Vanyó Anikótól megtudtuk,

csaknem 40 állandó helyszínt keresnek fel heti többször, így a gyakoribb látogatások fizikailag lehetetlenek. Ilyenkor az élelem mellett hűtött vizet is visznek a rászorulóknak, illetve gyakoribbak a felderítések is.

Szerda reggel Vanyó Anikót elkísértük Györgyhöz és Piroskához, akik Debrecen határában élik mindennapjaikat, ahol egy deszkákból összerakott tákolmányban vészelik át a júniusi meleget. Az időskorú pár már évek óta a város szélén él, csak akkor hagyják el otthonukat, ha orvoshoz mennek, vagy vásárolni. A kánikulában nem indulnak el sehova, a hölgy beteges, egyébként sem tudna hosszabb távot megtenni.

Több ismerősünk a belvárosban él, de mi nem tudnánk a földön aludni, és arra várni, mikor szán meg bennünket valaki

– mondta György, aki közel hetvenéves, zenész családból származik. Kifejtette, hogy nagyon jól tudja, követett el hibákat az életben, sok mindent ma már másképpen csinálna, viszont egyet biztosan tud: ember marad, amíg csak él.

– Olvassuk az újságot, halljuk, hogy mi a problémája sok embernek, és igazuk van. Nem állatok vagyunk, mindenki oda ürítsen, ahova kell: ne házak sarkába, bokrokba ürítsenek – emelte ki, majd körbevezetett minket ideiglenes szálláshelyén. Megmutatta nekünk fekhelyét, illetve elmondta, főzni is szoktak, ugyanis fontosnak tartják, hogy meleg ételt is fogyasszanak.

György nem veszi egy kalap alá a hajléktalanokat, nem is akar megbántani senkit, de úgy véli, jobb volna, ha nem az italozás lenne az életük mozgatórugója.

– Sajnos sokan vannak, akik alkoholt fogyasztanak, majd nem tudják, hogy mit cselekszenek. A mostani nagy melegben még inkább „megborulnak”, ilyenkor nem is szabadna italozni, ráadásul úgy, hogy nem étkeznek rendszeresen, változatosan – emelte ki. Hozzátette, jól tudja, mindenkinek nagyon nehéz, de mégis arra szólítja fel sorstársait, próbáljanak beilleszkedni, és nem megnehezíteni mások életét.

Iszonyatosan meleg van, örülünk, hogy árnyékos helyen lehetünk, ahol egy kicsit fújdogál a szél is, így megvagyunk. Megpróbáljuk átvészelni ezt is, ahogy oly sok mindent túléltünk már

– fogalmazott György.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában