Közlekedés

2022.07.05. 16:30

Szombattól ismét járhatnak a debreceni villamosok

Forrás: Napló-archív

Rendben és a tervek szerint zajlanak-e a villamospálya-rekonstrukciós munkák, milyen teendők vannak még hátra, és tartható-e a tervezett július 10-i befejezés – érdeklődött a Haon a Debreceni Közlekedési Vállalattól. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy esetleg akár előbb is újra járhatnak-e a két teljes vonalon a villamosok.

Pénteken próbaüzem

Kérdéseinkre Nagy Annamária, a társaság kommunikációs vezetője arról tájékoztatott, hogy a villamospálya rekonstrukciós munkái megfelelő ütemben haladnak. A munkák második üteme 2022. június 20-án kezdődött a Kálvin téren, ahol a vágánykapcsolat cseréjét végzik. A munkák gyakorlatilag befejeződtek, a vágánykapcsolatot kicserélték, és az ehhez kapcsolódó betonozás is befejeződött.

Mint megtudtuk, jelenleg az úgynevezett technológiai időt kell kivárni, amíg a beton megszilárdul. Ezen kívül már csak a dilatációs hézag- és sín melletti hézag kiöntési, valamint felsővezeték-szabályozási munkákat kell befejezni. A magas nappali hőmérséklet miatt ezeket csak a késő esti, éjjeli órákban lehet elvégezni, a munkafolyamatok ugyanakkor nem járnak zajhatással.

Ezt követően július 8-án, pénteken egy próbaüzemet tartunk a pályán. Amennyiben ez a próbaüzem kedvező eredménnyel zárul, akkor 

várhatóan már július 9-én, szombaton üzemkezdetkor újraindulhat a villamosközlekedés mindkét vonalon.

Még sínfeltöltés is lesz

A kommunikációs vezető mindezeken kívül jelezte: a Kálvin téri vágánykapcsolat cseréjével egy időben a Széchenyi utca és az Erzsébet utca közötti szakasz is új aszfaltburkolatot kap. Ezekkel a munkákkal a tervek szerint várhatóan július 5-én, kedden végez a kivitelező.

– A vágánykapcsolat cseréjén és az aszfaltozáson kívül az 1-es és a 2-es villamosvonalak közös szakaszán még villamospálya-karbantartási munkákat is végzünk – ismertette Nagy Annamária. – A Kálvin tér Nagytemplom melletti szakaszán és a Petőfi téren üzemzárást követően sínfeltöltő hegesztési munkák zajlanak. A munkavégzés zaj- és fényhatással jár, viszont a karbantartás elengedhetetlen a biztonságos villamosközlekedés fenntartásához.

A társaság közleménye rámutat: a tervek szerint ezekkel a munkákkal is végeznek július 8-ig.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában