Ki is próbálta őket!

2022.08.19. 11:34

Több mint háromszáz társasjátékkal büszkélkedhet a püspökladányi gyűjtő

A püspökladányi Dudás Lajos hetente bemutatókkal is jelentkezik az interneten.

Több mint 330 játékkal büszkélkedhet, amelyek jelentős részével játszott is már

Forrás: Kiss Annamarie

Már több évtizede szenvedélyes gyűjtője és rajongója a társasjátékoknak a püspökladányi Dudás Lajos, aki nemcsak a polcaira pakolgatja a dobozokat, de szívesen szórakozik is velük. Jelenleg több mint 330 játékkal büszkélkedhet, emellett saját videósorozatot is indított az interneten, ahol a különböző társasokat mutatja be, osztja meg kedvenceit.  

– Mai szóval élve, már a ’80-as évektől kezdve „gamer” vagyok. Azóta szeretek megismerkedni a különböző társas-, kártya-, szerep- és a számítógépes játékokkal is. Akkoriban kezdtem el játszani a kor divatos társasaival mint a Gazdálkodj Okosan vagy a Novoplast Csillagok Háborúja. A Harc Európáért című volt az első, aminél azt éreztem, hogy ez nem csak arról szól, hogy dobok a kockával és lépek a táblán: ez több is lehet, mint egy hobbi – idézte fel a kezdeteket. A következő évtizedekben rengeteget fajtát kipróbált, bekapcsolódott az újabb trendekbe. A rendszerváltást követő években például a papíralapú szerepjátékok, a figurás csatajátékok és a gyűjtögetős kártyák felé fordult a figyelme, majd a kétezres évek elején tért vissza a klasszikusokhoz.

– Az angolok azt mondják rá „board game”, tehát táblás játék. Ennek alapján társasjátéknak mondjuk azokat, amelyeket táblával, kártyával, kockával vagy figurával játszunk. 

A klasszikus gyűjtő megszerzi, amire szüksége, majd érintetlenül elhelyezi a polcán. Én viszont azért veszek meg egy-egy darabot, hogy játsszak vele.

Persze nálam is akad néhány olyan, amit csak azért vettem meg, hogy itt legyen a polcon, de ezek a több mint 330 darabot számláló gyűjteményemből 5-10 dobozt jelentenek – mutatta be. Felesége szintén „gamer”, így a közös hobbi hamar összekovácsolta őket, és az évezred első éveiben rengeteg új játékot szereztek be és ismertek meg. Dudás Lajos 2010-ben kezdett el bemutatókat írni különböző fővárosi boltoknak, amiből később videós tartalomgyártás is elindult. 2017-ben indította el saját YouTube-csatornáját, amelyen heti rendszerességgel bemutatóvideókat, végigjátszásokat és toplistákat oszt meg a lassan kétezer fős követőtáborával. Mindezek mellett szeretne Püspökladányban létrehozni egy kis klubot, aminek a hátterét a Facebookon kezdte el szervezni. Érdeklődők már vannak a kezdeményezésre.  

Saját készítésű játékasztalánál veszi fel a videóit, de rendszeresen használják a családdal, barátokkal közös játékra is
Forrás: Kiss Annamarie

A gyűjtés motivációja a játék

Dudás Lajos kérdésünkre megosztotta, a gyűjteményének szinte minden darabjával játszott már, kettő kivételével. – Mindkettő témája a Bizánci Birodalom, amiért rajongok. Ezeket a játékokat akkor is beszerzem, ha nem annyira jók vagy érdekesek – emelte ki. A gyűjteményének jelentős része felnőtteknek szóló játék, de két kisgyermek édesapjaként tart nekik szóló készségfejlesztő, oktatójellegű darabokat is, amelyekkel közösen játszik a család.

Az árakkal kapcsolatban megtudtuk, 2015 előtt a kisdobozos játékok 10-20 dollárba, a közepesek 25-40 dollárba kerültek, míg a nagydobozosok ára 80 dollár környékén volt. Majd 2015 után megnőtt a kereslet és a kínálat is a játékok iránt, így ami 80 dollár volt korábban, azt később már 100 dollárért lehetett megkapni.  

– Kickstarteren is megjelentek a gyártók, akik bejelentenek egy alapjátékot, majd rögtön hozzá 2-3 kiegészítőt. Ezek együttesen már elérhetik akár a 400-500 dollárt is. Ennek ellenére a kereslet és a kínálat is folyamatosan nő. A pandémia rengeteget dobott a piacon. Pozitívum viszont, hogy még mindig lehet kapni pár ezer forintért nagyon jó játékokat – vélekedett a püspökladányi gyűjtő, aki elmondta azt is, hogy eddig 80 ezer forint volt a legnagyobb összeg, amit egy összegben a hobbijára fordított. Mivel a feleségével ugyanaz a szenvedélyük, ezért minden esetben megbeszélik, megfontolják, hogy mivel bővítsék a gyűjteményt.  

Hazánk szerzői is a kreatívabbak között

– Úgy gondolom, akkor jó egy társasjáték, ha pozitív élményt nyújt. Azért szeretem őket, mert össze tudják hozni még az eltérő gondolkodású embereket, a különböző generáció tagjait. 

A társasjáték nagyon jól meg tudja tanítani, hogy nem te vagy a világ központja, nem vagy különleges, és akkor is lehet valamit élvezni, hogyha veszítesz. Egyszerre szórakoztat, tanít és nevel is

– fogalmazott. Az elmúlt bő negyven év alatt körülbelül 800-900 játékot próbált ki. A gyűjteménye legrégebbi kiadású darabja egy 1966-os Gazdálkodj Okosan, míg a legújabb az idei Dead Reckoning. – Kedvenceim között van a Firefly, ami nagyon jól adja vissza a sorozat világát, valamint a Yedo és a Twilight Imperium, mely utóbbival akár 12 óra is lehet egy party, de nekem ez jelenti az igazi társasjátékélményt – tette hozzá.

Kedvenc darabjai között van a Yedo, amely a középkori Japánba kalauzolja el a játékosait
Forrás: Kiss Annamarie

Napjainkra kétféle típus alakult ki: az amerikai és az európai. A lényeges különbség, hogy az utóbbinál nincs direkt konfrontáció, nincs játékoskiesés, nagyon kis szerepe van a szerencsének, és aki a legtöbb győzelmi pontot összegyűjtötte, az nyer.

– Az amerikai társasjáték hangulat- és sztoriközpontú, narratív. Nagyon nagy szerepe van a szerencsének, van kiesés és direktkonfrontáció – mutatta be Dudás Lajos, akitől azt is megtudtuk: alkotói kreativitásban a francia és német szerzők mellett a kelet-európai államok is az élen járnak, sok jó ötlet születik például hazánkban is. 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában