Józsai Szüreti Nap és Nyúlfesztivál

2022.10.01. 15:30

Szőlő, nyúl és sok vidám józsai

Papp László polgármester is séfkötényt húzott a városrész szüreti és nyúlnapján.

Forrás: Molnár Péter

Slambucágyon, kovászos uborkával, ropogós cipóval kínálták a nyúlból készült finomságokat szombaton, a Józsai Szüreti Nap és Nyúlfesztivál idei alkalmán. A Rózsás Csárda szomszédságában délelőtti mulatozásra, citeramuzsikára, gólyalábas-csinnadrattára és pompás illatkavalkádra érkezett a Haon.

A szüreti nap faültetéssel kezdődött, hat vadcseresznye-csemete kapott helyet a közeli főút mentén Balázs Ákos alpolgármesternek és Kósa Lajos honatyának – a program fővédnökének – a jóvoltából.

Forrás: Molnár Péter

A legkisebbek vattacukorral a kezükben, a főzőverseny izgatott résztvevői díszes tányérokkal siettek fel és alá a bográcsok és a sörpadok között. Beleadott a főzésbe apait-anyait a Betyárjó csapat is, nem aprózták el a versenyfogást: slambucágyon tálalták s vitték a Bede Róbert mesterszakács vezette zsűri színe elé a nyúlpörköltet.

A 32. szüreti nap és 19. nyúlfesztivál közönségét először Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy céljuk felhívni a figyelmet a nyúlhús fogyasztására, jótékony élettani hatásaira.

Forrás: Molnár Péter

Papp László polgármester kiemelte, hogy nagyon összetartó közössége Debrecennek a józsai, ezt bizonyítja például, hogy a rendezvényt még a Covid sem tudta megfékezni. Hozzáfűzte, hogy bár nem forog otthon a konyhában, a találkozó közönsége előtt Bede Róberttel közösen ázsiai nyúlragut állít össze.

Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy nagy és népszerű múltja miatt mára nemcsak szokásossá, hanem kihagyhatatlanná vált ez az esemény. – Nem sok, de annál jobb a Józsán termett bor – jegyezte meg.

Balázs Ákos úgy vélekedett: – Nehéz időket élünk, még a járványon sem vagyunk túl, a szomszédban háború dúl, és a közös főzés azért is nagyon jó alkalom, mert lehetőséget nyújt a beszélgetésre.

A szüreti nap hivatalos megnyitója után Papp László séfkötényt húzott, aprítókést ragadott, hogy az ázsiai nyúlcombot elkészítse, vagy legalábbis ellesse Bede Róbert mesterfogásait.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában