Közgyűlés

2024.03.25. 11:30

Ismert üzletemberé lehet a debreceni belvárosi ingatlan

A vállalkozó egyetlen vevőként jelentkezett a helyi védelem alatt álló épületekre. Az ingatlanokért mintegy 250 millió forintot fizetne.

Haon.hu

A Széchenyi utca 45. számú ingatlan egy régebbi felvételen

Forrás: Napló-archív

Az ismert debreceni vállalkozó, Boros József tulajdonába kerülhet a Széchenyi u. 43-45. szám alatti ingatlan önkormányzati része – amennyiben az erről szóló javaslatra igennel szavaz a közgyűlés a csütörtöki ülésén. 

Nyíradony Boros József haon
Boros József a Borostyán Med Hotel újranyitásán. A vállalkozó számos ingatlannal rendelkezik
Forrás: Napló-archív

A közgyűlés idén januárban döntött arról, hogy nyilvános pályázat útján együttes értékesítésre jelöli ki a Széchenyi utca 43-45. szám alatti ingatlannak az önkormányzat tulajdonát képező részét. Ez 11 albetétet jelent az egyébként leromlott állapotú épületekben. A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet értelmében az ingatlanok helyi egyedi védelem alatt állnak. 

A ingatlanrészek együttes vételárának alsó határát a képviselő-testület 254 millió 900 ezer forint nettó összegben határozta meg azzal, hogy a pályázó köteles 25 millió forint összegű pályázati biztosítékot nyújtani, mely nyertes pályázat esetén vételár előleggé alakul át.

Egyetlen vevő jelentkezett az ingatlanokért

Az előterjesztés szerint a pályázati felhívásra vonatkozó közlemény 2024. február 9-én a Hajdú-Bihari Napló és a Magyar Nemzet című napilapokban, valamint a www.debrecen.hu-n jelent meg. A felhívásban előírt határidőn belül – 2024. február 29-én 10 óráig – egy pályázat érkezett be. Bontására közjegyző jelenlétében került sor, aki megállapította, hogy a pályázat megfelel a kiírásban foglalt alaki (formai) követelményeknek. A pályázatra egyedüli ajánlattevőként az Aranybika Szálló Kft. (képviseli: Boros József ügyvezető) nyújtott be ajánlatot, mely szerint 254 millió 900 ezer forintért meg kívánja vásárolni az ingatlant. A felhívásban előírt 25 millió forint összegű pályázati biztosítékot megfizette.

Az előterjesztő, Szilágyi Ferenc, a Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztályának vezetője azt javasolja, hogy a közgyűlés a nyilvános pályázatot nyilvánítsa eredményesnek, és a pályázat nyertesének az Aranybika Szálló Kft.-t hirdesse ki.

Nyíradony Semjén Zsolt Boros József haon
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (balról) és Boros József, a Borostyán Med Hotel újranyitásán
Forrás:  Napló-archív

Újraépítette a kastélyszállót

Boros József nagyvállalkozó szerteágazó tevékenysége révén számos jelentős debreceni ingatlan volt, vagy jelenlegi tulajdonosa. Többek közt sok éven át övé volt az Aranybika, számos tervet dédelgetett az épület felújítására, de önerőből nem tudta megcsinálni, megfelelő pályázati lehetőség pedig a hosszú idő alatt sem akadt. Így a cívisváros ikonikus épületét 2021-ben eladta a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC). Ő építtette a Péterfia utcai, exkluzív Hotel Óbestert is, de már ettől is megvált.

A vállalkozóé a néhány éve megnyílt, belvárosi Beer & Wurst étterem, valamint a Vágóhíd utcán, a hajdani debreceni dohánygyár területén lévő Lion Office Center, mely Kelet-Magyarország legjelentősebb irodakomplexuma. 

Egy interjúban a „szíve csücskének” nevezte a Nyíradony mellett álló Borostyán Med Hotelt, a nagyon sok embernek munkát adó kastélyszállót. 2021 októberben leégett az épület tetőszerkezete, azonban 2023. nyarán teljes pompájában megújulva nyitott meg ismét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában