Fejlesztések

2024.03.26. 11:30

Összefogást sürget Földes polgármestere

Földes számos pályázaton és fejlesztésen túl van már, az egyik külterületi út rendbetételéhez azonban összefogásra van szükség.

BDR Média

Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere

Forrás: Napló-archív

Számában nem sok, viszont a település életét, küllemét igencsak meghatározó fejlesztések történnek 2024-ben Földesen. Ezekről kérdezte a Cívishír Jeneiné Egri Izabellát, Földes polgármesterét. Elmondta, falujában négy nagy településfejlesztési program fut. Az agrárium megerősítését és a vidéken élők életét segítő, tíz százalék önkormányzati önerőt igénylő Vidékfejlesztési Programban a terményszárítóhoz vezető út 2,3 kilométer hosszú és 4,5 méter széles szakaszának rendbetételére, padkarendezésre 143 millió forintot nyert az önkormányzat. 

A tervek készülnek, elkezdődött az engedélyezési eljárás. 2023 novemberében egyeztetésre hívta a gazdákat, és támogatásukat kérte az önerő kifizetéséhez. Erre azonban a gazdáknak csak egy része volt nyitott, a másik része elzárkózott, miközben egy olyan gyűjtőút rendbetételéről van szó, amely az összes gazda által használt terményszárítóhoz vezet.

Az útfelújítás után a gazdáknak nem kellene bemenniük a település belterületére, nem zavarnák az iskolába és óvodába járókat.

Amikor az engedélyes terveket megkapjuk, utána újra összehívjuk a gazdákat, és bízom benne, hogy a külterületi út felújítását olcsóbban meg lehet valósítani, ezért az önkormányzati önerő is kevesebb lesz, és a földterület nagysága alapján kiszámított összeggel hozzá fognak járulni a beruházáshoz. Annál is inkább, mert ez a gazdák számára minőségi változást hozna, és el tud kezdődni az út rendbetétele 

– kommentálta Jeneiné Egri Izabella.

Spóroltak a közbeszerzésen

Az önkormányzat másik nagy beruházása a belterületi utak javítása, építése. Földes vezetése úgy gondolkodik, hogy a település egy-egy részére összpontosítja a közutak rendberakását. Most a falu keleti részén lévő, a Rákóczi utcából nyíló Táncsics utca, Honvéd utca, Béke utca és Északi sor következett. Itt 216 millió forintból összesen 2,4 kilométer hosszúságban és négy méter szélességben épült út, aminek forgalomba helyezési eljárása most történik. 

Az útépítésnél olyan jól sikerült a közbeszerzés, hogy az önkormányzat megspórolt 30 millió forintot, így a vármegyei önkormányzat lehetővé tette a Csokonai és az Új utcák rendbetételéhez szükséges tervek elkészítését. Ezek, valamint az engedélyezési eljárás az önkormányzat önrészét jelentik a plusz beruházásban.

Javában tart a polgármesteri hivatal energetikai felújítása, a Kállay utcai óvoda épületéé pedig már be is fejeződött, és azt szeptembertől használhatják a gyermekek. Megújultak a nyílászárók, szigetelték az épületet, korszerűsítették a fűtést. A községházán még tart a munka, amelybe ott az elektromos hálózat megújítása is beletartozik. Amennyiben sikeres lesz az önkormányzat Magyar Falu programba beadott 33 millió forintos igénye, akkor nyáron ünnepélyesen is átadhatják mindkét épületet.

Földes idei nagyberuházása még az Élhető Települések programban a belvízelvezető rendszer karbantartása és bővítése, valamint a település főterének felújítása. A falu a belvízprogram harmadik üteménél tart, amelyben a földmedrű árkokat iszaptalanítják, egy részüket kibetonozzák. A főtér-rekonstrukcióban az útkereszteződést és a mellette lévő parkot teszik szebbé, a lakosság számára használhatóbbá.

Földes egyre közelebb kerül Debrecenhez

Népszerű település lett Földes! Már nemcsak az egykor elköltözöttek térnek vissza egyre nagyobb számban, hanem olyanok is, főleg fiatalok, akiknek sem rokonuk, sem ismerősük nincs a Hajdúság déli peremén lévő településen. Ahhoz, hogy ennek okát megértsük, elég csak a térképre nézni: Debrecentől 35 kilométerre dél-délnyugati irányban, jó minőségű, de kevésbé forgalmas mellékúton elérhető a vármegyeszékhely, aki pedig autópályán szeretne elutazni az ország távolabbi tájaira, 15 kilométert kell csak autóznia a sztrádáig. Néhány év múlva pedig Földestől néhány kilométerre húz majd el az M4-es autóút, a faluhoz közvetlen lehajtóval. És ez csak a közlekedés. 

Földesen azonban megvan minden, ami a nyugodt falusi élethez kell: kiváló közbiztonság, nagyon jó termőföld, bölcsőde, óvoda, oktatási intézmény, ami a gyermekek biztonságos fejlődéséhez kell. Jeneiné Egri Izabella polgármester úgy látja, mindezek okán választják mind többen lakóhelyül Földest.

– Nagyon örülünk, amikor fiatalok érkeznek a településünkre, hiszen ez jelenti a népességszám növekedését, továbbá az intézményeink még jobb kihasználtságát a csemeték adott életkora alapján. Azt, hogy mennyivel növekedett Földes lakosságszáma, azt majd csak a hivatalos adatok megérkezése után tudom megmondani. Öt-hat újonnan érkezett családnál született már gyermek, az viszont bizonyos, hogy az óvodában is és az iskolában is több a gyerek a korábbinál. Tehát úgy gondolom, ahogy a gyermekek növekednek, még jobban érezhető lesz a kedvező változás az intézményeinkben – beszélt a lakosság számszerű és korosztályok szerinti változásáról a polgármester. 

Elmondta azt is, hogy az újonnan érkezők általában régebbi épületeket vásárolnak, majd azt felújítják, és abba költöznek be. Ez pedig megemelte az ingatlanárakat. Két olyan család is telepedett az elmúlt hetekben, akik januárban intézték a lakásvásárlást, összeházasodtak, mert úgy gondolták, hogy a debreceni munkahelyükhöz viszonylag közel, Földesen telepednek le, hiszen autóval 20 perc alatt a vármegyeszékhely előtti felüljárón lehet lenni. 

Mi már jeleztük a Volánnak, a MÁV-nak, hogyha a debreceni nagy gyárak elkészülnek, azokban elkezdődik a termelés, akkor a menetrendek összeállításakor vegyék figyelembe, hogy a műszakok kezdésére beérjenek a dolgozók, a műszak végén pedig ne várakozzanak sokat a járművekre. A közlekedési társaságok pedig jelezték, hogy kérésünket figyelembe fogják venni

– mondta Jeneiné Egri Izabella.

A 42-es felújítása is elkészülhet

Szó volt már cikkünkben Földes és Debrecen közötti jó közlekedésről, viszont nem lehet elmenni szó nélkül a település nagy problémája, a Püspökladány és Berettyóújfalu felé kapcsolatot jelentő 42-es főút siralmas állapota mellett. 

Az elmúlt hónapokban két tanácskozáson is voltak a térség vezetői, köztük a földesi polgármester. Decemberben az Építési és Közlekedési Minisztériumban Ágh Péter államtitkár és a közút képviselője, januárban pedig Püspökladányban találkoztak a vármegyei közút vezetőivel, valamint az országgyűlési képviselőkkel. A felújítás két lehetséges módjáról beszéltek.

Az egyik szerint szakaszolva a legrosszabb részeket javítanák meg, míg a másikban a teljes szakaszt aszfaltoznák újra. Ez utóbbira azonban – a közút jelzése alapján – nincs lehetőség, így marad a szakaszolás. Ebben Földes Püspökladány és Berettyóújfalu irányába is szerepel. A munkálatokat még az idén elkezdhetik és várhatóan jövőre befejezik. Ez tovább javíthatja Földes helyzeti előnyét, mint ahogy az is, ha a Debrecenbe tartó 4805-ös út Földestől délre lévő, Sápon, Bihartordán át Nagyrábéig terjedő szakaszát is felújítanák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában