Időjárás

2022.07.02. 10:02

Hatalmas villámokkal érkezett meg a hidegfront Egerbe + fotók

Vihar zavarta meg az egriek álmát péntek éjszaka.

HEOL

Hosszan cikáztak a villámok

Forrás: heol.hu

A rekkenő pénteki hőség után éjszaka sűrű villámlással-dörgéssel zivatar hozott átmeneti, pici enyhülést az Egerben élőknek. A szerb-horvát zli vetar („rossz szél”, „szélvész”) szókapcsolatból  származik a zivatar szavunk. Az egri Rázsi András meteorológus ezt ugyan nem tudta, amikor szerbiai  pihenése közben telefonon azt kérdeztük tőle, marad-e a kánikula, azt viszont igen, hogy egyelőre marad a júliusi hőség.

– Sajnos ez a kis zivatar valószínűleg csak az éjszakát tette picit enyhébbé, folytatódik a hőség - erősítette meg. - Egy zivatar kialakulása olyan, mint amikor a pulóvert levéve feltöltődünk, apró szikrát érzünk az ujjainkban. Ezek a szikrák most magasan, a felső légtömegekben keletkeztek, amikor a a meleg légtömegek alá megérkezett egy hidegebb, felfelé kényszerítve azt. A fel-le áramlás közben felszabaduló energia hozza létre a zivatarfelhőket, s a szikrákat, amiket villámlásként érzékelünk.


 A napokig tartó forróságot egy hidegfront szakította meg, aminek következtében pár fokkal hűvösebb időjárásra számíthatunk, azonban az országon végigsöprő viharok ellenére is 32 fok körül alakulnak a maximumok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!