Választások

2022.07.05. 06:42

Már a baloldali fellegvárakban is rendre győznek a kormánypártok

Vasárnap a járványhelyzet miatt több mint 160 elmaradt időközi választást kellett pótolni, a választásra jogosultak reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Megafon tagja elmondta: már olyan baloldali fellegvárakban is győzni tudnak a kormánypártok, mint Budapest, Szeged vagy Dunaújváros. Szerinte ennek az az oka, hogy a baloldalon semmilyen komoly következménye nem lett az áprilisi választási bukásnak.

Az elmúlt hetek időközi választásainak eredményei visszaigazolják mindazt, amit a közvélemény-kutatásokban is látunk: az április 3-i történelmi bukásuk óta tovább zuhant a baloldali pártok támogatottsága, míg a Fidesz–KDNP támogatottsága erősödött – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. 

A XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Megafon tagja úgy nyilatkozott, hogy ennek köszönhetően már olyan baloldali fellegvárakban is győzni tudtak a kormánypártok, mint Budapest, Szeged vagy Dunaújváros.

Deák Dániel szerint a baloldalon belül semmilyen komoly következménye nem lett a választási bukásnak, továbbra is Jakab Péter, Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc és társai azok a politikusok, akik a parlamentben frakcióvezetőként megtestesítik az ellenzéki politizálást. 

Ezek bukott, leszerepelt politikusok, akiknek még az ellenzéki szavazók szerint sincsen helye a közéletben – jelentette ki. 

Ugyanez a helyzet Karácsony Gergellyel is, aki csapnivaló teljesítményével Budapesten is lenullázta a baloldalt, ha most vasárnap lenne az önkormányzati választás, a választók nagy arányban váltanák le őt is – véli az elemző. 

A kétszeresen bukott miniszterelnök-jelölt főpolgármester sunyi politikusként igyekszik úgy tenni, mintha ő csak külső szemlélője lenne az eseményeknek, ezzel próbálja magától távol tartani az időközi választásokon elszenvedett baloldali vereséget, ez azonban nagyon átlátszó taktika

– hívta fel a figyelmet Deák Dániel, Karácsony ugyanis nem egy külső szereplő, hanem a baloldali politika egyik fő alakítója. Tehát, amikor Budapesten bukik a baloldal, akkor javarészt róla és a balliberális városvezetés teljesítményéről mondanak véleményt – tette hozzá.

Ha kitart ez a folyamat, akkor 2024 tavaszán a Fidesz–KDNP-nek egy jó jelölttel és egy erős kampánnyal reális esélye lehet arra, hogy fordulatot érjen el Budapesten is, és egy több éves rémálom után ismét jobboldali főpolgármestere legyen a nemzetünk fővárosának – fejtette ki az elemző, aki arra is rámutatott, hogy a jelek szerint már az ellenzéki szavazók is belátják, hogy Karácsony Gergely mögött már nem sorakozik fel a fővárosiak többsége.

Az országos politikában a mostani időközi választások és a magas támogatottsági szint megerősíti a kormányzati politikát, amire nagy szükség van, hiszen a háborús helyzetben politikai stabilitás nélkül sokkal nehezebb lenne Magyarország pozíciója

– világított rá Deák Dániel, kijelentve, hogy az erős politikai stabilitásnak köszönhetően van ereje Magyarországnak szembeszállni az olyan eszement brüsszeli szankciós tervekkel, mint például az olaj- vagy a gázembargó, illetve van ereje olyan döntések meghozatalára, mint például az extraprofitadó, ami több külföldi multi érdekét is sérti. 

– Mindez tehát jelentős versenyelőny Magyarország számára, aminek köszönhetően sikerül elkerülni ezekben a nehéz időkben is, hogy a háború árát az emberek fizessék meg, fenn lehet tartani az árstopokat és a rezsicsökkentést is – zárta szavait az elemző.

Mint ismert, a vasárnapi időközi választásokon Dunaújváros 2. számú egyéni választókerületében Lőrinczi Konrád a szavazatok 53,47 százalékát megszerezve tudott nyerni. Szintén Fidesz-győzelem született a baloldali fellegvárként számon tartott Budaörsön, ahol a 10. számú egyéni választókerületében Török István, a Fidesz jelöltje a szavazatok 55,52 százalékát megszerezve győzte le Hajdu Lászlót. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is taroltak a kormánypártok jelöltjei. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Szamosújlakon Bégány Róbert, a Fidesz–KDNP jelöltje 171 érvényes vokssal lett polgármester. Mindez illeszkedik a június 26-i időközi választások eredményeihez, hiszen egy héttel korábban, június 26-án vasárnap több mint ötven településen tartottak időközi választást, amelyen a kormánypártok és a kormánypártok által támogatott civilek elsöprő sikert arattak.

Borítókép: Ha semmi nem változik, a kormánypártok 2024-ben akár visszanyerhetik Budapestet (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában