Katasztrófavédelem

2022.08.16. 08:58

Tizenkét családi ház kertjére terjedt át a tűz Tarnaörsön

A napokban tíz segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves megyei műveletirányítási központjába. A hat tűzesetet és két műszaki mentést összesen tíz hivatásos, három önkormányzati és egy önkéntes tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett két téves jelzés is befutott az ügyeletre.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Még szombat délelőtt tizenkét családi ház kertjére is átterjedt a szabadtéren keletkezett tűz Tarnaörsön, a Ságvári Endre utcában. Mintegy nyolcszáz négyzetméternyi területen égett a szárazfű és az összehordott szemét, a lángok a kerítésekbe is belekaptak – tájékoztatott honlapján a megyei katasztrófavédelem. A jászárokszállási hivatásos és önkéntes tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet. Nagyrédén, a Haladás utcában egy telephelyen parkoló autóban keletkezett tűz, a lángok átterjedtek a jármű környezetére is, ahol 200 négyzetméteren a száraz füvet is meggyújtotta. A gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották a tűzesethez, a tűzoltók kiérkezése előtt a jármű tulajdonosa a lángokat eloltotta, a hivatásosok a járművet egy vízsugárral visszahűtötték, majd a szabadtéri tűz továbbterjedését is megakadályozták.

Verpeléten, a Mező Imre utcában egy lakatlan ház udvarábanegy köbméternyi összehordott szemét égett, a tűz átterjedt a kerítésre is. Az egri hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. Papírt égettek egy fémhordóban egy családi ház udvarán, Adácson, a Kossuth Lajos utcában. Egy kipattant izzó parázs meggyújtotta a száraz füvet, a tűz pedig hamar továbbterjedt a szomszédos mezőgazdasági területre is. A gyöngyösi hivatásos tűzoltó egység vízsugárral és kéziszerszámokkal akadályozta meg a lángok nagyobb területre történő kiterjedését.

Vasárnap két közlekedési balesethez és két szabadtéri tűzhöz kértek tűzoltói segítséget. Dél körül két parkoló személygépkocsinak ütközött egy harmadik Hatvanban, a Horváth Mihály úton, azaz a 3-as főút belterületi szakaszán. A balesethez a helyi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította az egyik autót. Kora este összeütközött két személyautó Egerben, a Szarvaskői úton, a 25-ös főúton. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a gépkocsikat.

Délután szemét égett egy lakóház kertje végében, Kerecsenden, a Pataki utcában. Besenyőtelken a Honvéd utcában mintegy 20 négyzetméteren égett a szemét és a száraz fű, a tűz belekapott egy tető nélküli fészerbe is. Mindkét helyen a füzesabonyi hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

A tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van. A száraz növényzet könnyen lángra kap, a tűz gyorsan terjed ebben a rendkívül száraz, meleg időben, melyet még a leggyengébb szél is tovább fokozhat. Akár a kerítésre illetve a melléképületre is hamar áterjedhet a szabadtéren keletkezett tűz, mely lakóépületeket is veszélyeztethet. Külterületen tilos zöldhulladékot égetni, belterületen csak ott szabad, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de hőségben és szárazságban a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában