Pénzéhség

2022.09.27. 08:20

A vizitdíj mellett kampányolt Gyurcsányék árnyékminisztere

Már 2008-ban is a vizitdíj mellett kampányolt Komáromi Zoltán, a Gyurcsány-párt egészségügyi árnyékminisztere. A cikksorozat befejező részéből az is kiderül, hogy Gyurcsány Ferencék a mai napig nem mondtak le a fizetős egészségügy bevezetéséről – írja az Origo.

Komáromi Zoltán és Gyurcsányné

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

Gyurcsány Ferencék egészségügyi árnyékminisztere nem csak a kórházbezárásokat és egyes létfontosságú osztályok megszüntetését célzó nyilatkozataival tűnt fel a nyilvánosságban.

A DK-s háziorvos már 2008-ban fő szervezője volt a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtésnek. A vizitdíj2008.doctor.hu honlapon közzétett kiáltványukban akkor úgy fogalmaztak: „Köszönjük az elmúlt 4 hétben kifejtett aktivitásukat, amivel egy ilyen újszerű, talán szokatlan formában ki tudták fejezni véleményünket és szolidaritásunkat a vizitdíj megtartása mellett... El kell ismernünk, a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele átlagosan közel harmadával növekedett... Ha elegen leszünk, talán meg tudjuk védeni azt, amit már megszereztünk. Talán elég egy kattintás ahhoz, hogy ne vegyék vissza a vizitdíjat!”

Komáromi akkor, bár egyszerű háziorvosnak adta ki magát, valójában 

a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere által kinevezett országos háziorvosi szakfelügyelőként gyűjtötte alárendeltjei aláírását a vizitdíj mellett.

A honlap tanúsága szerint a kezdeményezést így is mindössze 384 orvos és 3337 állampolgár támogatta. A vizitdíj az orvosok nagy részét is rendkívüli módon felháborította, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette balliberális kormány 2007-ben a költségvetési hiány csökkentéséért többek között az egészségügyben és az oktatásban is extra díjakat vezetett be. 

Erre válaszként a Fidesz–KDNP népszavazást kezdeményezett a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetéséért.

A referendum – amit 2008 márciusában rendeztek meg – 50,51 százalékos részvétel mellett érvényes és eredményes volt. 

Mindhárom kérdésben elsöprő többséggel, 82 százalék körüli eredménnyel a díjak eltörlése mellett voksoltak az emberek.

A teljes cikk ITT olvasható.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában