Ügyintézés

2022.12.07. 07:00

Egyszerűbbé teszi az életünket az e-bejelentő Heves megyében is

Januártól jóval egyszerűbben, gyorsabban intézhetjük ügyeinket. Az e (elektronikus)-bejelentő felületére már 58 ezren regisztráltak. Jövőre újabb szolgáltatók csatlakoznak a rendszerhez.

Barta Katalin

Az elektronikus ügyintézéssel rengeteg időt spórolhatunk

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Tovább egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézést a kormány, ugyanis az e-bejelentőn 2023. januárjától az ország minden áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatójához egy helyen, online kérvényezhető a közműátírás, vagy bejelenthetők a személyes adatok változásai. Jövő év nyarától pedig a telefon-, televízió- és internetszolgáltatók is csatlakoznak az e-bejelentőhöz, miután az Országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot – hívták fel a figyelmet a Heves Megyei  Kormányhivatal internetes oldalán.

Az új szolgáltatással jelentősen csökkennek az emberek adminisztratív terhei. Az e-bejelentővel a közműátírást és megváltozott adataink bejelentését pár kattintással egyetlen online felületen is elintézhetjük az e-bejelento.gov.hu oldalon, vagy személyesen az ország bármelyik kormányablakában. Nem kell tehát külön-külön felkeresni a közműcégeket. A szolgáltatás díjmentes, egyszerű és gyors – erről tájékoztatta portálunkat dr. Kadlott Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója, aki egyéb részleteket is elárult érdeklődésünkre.

– Mindannyiunknak akadhat olyan helyzet az életében, amikor módosítani szükség a személyes adatainkat. Ilyen lehet például a névváltozás házasság, vagy tudományos fokozat megszerzése miatt, a lakcímváltozás, az albérletbe költözés. A tulajdonosváltásról, öröklésből származó közműátiratási teendők korábban akár napokat is igénybe vettek. Az e-bejelentővel az egyszerű, gyors ügyintézéshez csupán ügyfélkapus regisztrációra van szükség. Az eseti adatváltozás esetén lehetőségünk van felhatalmazást adni automatikus bejelentésre, így akár öt éven át automatikusan továbbítja a szolgáltatónak, ha valamely adatunk megváltozott a lakcímnyilvántartásban – mondta.

A magyar családok átlagosan tíznél is több szolgáltatási szerződéssel rendelkeznek, és évente csaknem négymillió olyan adatváltozási eset történik, amelyet a magánszemélyeknek jelenteniük kell a szerződött szolgáltató számára.

Dr. Kadlott Csaba hangsúlyozta azt is, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy csökkentse a családok és magánszemélyek bürokratikus terheit. Ezt a célt szolgálja a korábban bevezetett egyszerűsített adóbevallás is. Ezt követi most az e-bejelentő, aminek a használatával egy-egy ügyfél akár öt-tíz órát is megspórolhat, hiszen percek alatt elintézhető az adatbejelentés. Az sem mellékes, hogy a vidékről a városba utazó ügyfelek megtakaríthatják az utazás és parkolás költségeit. 

Csökkennek az adminisztratív terheink

Az egyablakos ügyintézés a közműszolgáltatóknál is megjelenik. Az ingyenes e-bejelentő szinte minden adminisztrációs terhet levesz az emberek válláról. Az e-bejelentő projekt közel másfél milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programban, az „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukcióban. A teljes szolgáltatói lefedettség elérésekor az e-bejelentő éves szinten akár összesen 140 milliárd forint adminisztratív tehercsökkentést eredményezhet a lakossági, vállalkozói és szolgáltatói oldalon, az időt figyelembe véve lakossági ügyfél oldalon 17,5 millió óra-, míg a szolgáltatók részéről tizenkét millió munkaóra-megtakarítást jelent.

- A kormány az immár egy évtizede megkezdett bürokráciacsökkentési program keretében folyamatosan egyszerűsíti a hivatali ügyintézést. Hogy csak egy példát említsünk, a NAV elkészíti minden magánszemély, egyéni vállalkozó és őstermelő adóbevallását. Most újabb szintet lépünk a szolgáltató állam építésében. A kormány olyan ingyenes szolgáltatást vezetett be 2022-től, amely már nemcsak a közigazgatási ügyintézés során csökkenti a magyar polgárok adminisztrációs terheit, hanem immár a szolgáltató szektorban is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé – zárta gondolatait a főigazgató.

Kedvezőek az eddigi tapasztalatok

 Az év eleje óta szerzett kedvező tapasztalatok figyelembe vételével megalkotott új jogszabály révén az e-bejelentő kibővül minden olyan magyarországi áram-, gáz-, víz- és távhőszolgáltatóval, amelyek eddig nem csatlakoztak, így az ország minden településén teljeskörűen elérhetővé válik a szolgáltatás. Az e-bejelentővel nemcsak az állampolgárok adminisztrációs terhei csökkennek, hanem az a közműcégek, 2023 nyarától pedig a telekommunikációs vállalatok számára is megtakarítást hoz. Az adatváltozás-kezelő rendszerbe eddig több mint 58 ezren regisztráltak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában