Mindig szét kell nézni!

2022.12.07. 17:02

Meghibásodott a műszaki berendezés Eger és Felnémet között

Emiatt csukódott később a sorompó Egerben, a Vécseyvölgy vasúti átjáróban szerda délután.

Sz. M. L.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint arról beszámoltunk, szerda kora délután olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Vécseyvölgy úti vasúti átjáróban aközben csukódott le a sorompó, miközben áthaladt a vonat.

– December 7-én 12:35 és 13:40 között Eger és Eger-Felnémet állomások között a biztosítóberendezés meghibásodása miatt a sorompóknál is műszaki hiba jelentkezett. 13:40 után a biztosítóberendezés és a sorompók is üzembiztosan, szabályosan működtek. Általánosan, vasúthálózati szintre vonatkozik, hogy a biztosítóberendezések, sorompók üzemzavarát az állomásokon érzékelik, arról a vonatok mozdonyvezetőit előírás szerint azonnal értesítik. Ekkortól a mozdonyvezetők a vonatokkal fokozott figyelemmel, legfeljebb óránkénti 15 kilométeres sebességgel érkezhetnek az átjáróhoz, hogy időben meg tudjanak állni – közölte a MÁV.

Közlésük szerint biztonsági okokból a biztosítóberendezési áramkör kialakítása olyan, hogy meghibásodás esetén üzemzavar állapotba kerül. 

– Ez azt jelenti, hogy a közút felé nincs fényjelzés, a készülék sötét. A csukott állapotból a csapórúd is lassan felnyílik, hogy a KRESZ betartása mellett a csapórudak kikerülése (szlalomozás) nélkül át lehessen haladni az átjárón akkor is, ha a fénysorompó meghibásodott, és ne okozzon tartós fennakadást a keresztező úton. A biztosítóberendezési szakértők a lehető leghamarabb elvégzik hibaelhárítást. A KRESZ és az előírások betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történhet baleset – hívták fel a figyelmet.

Hozzátették, hogy a  közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti; a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére. A KRESZ előírja, hogyha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa. A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában